16.3.2016. 15:32
0
Zatraženo kažnjavanje za zločin u Kalinoviku
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da Zoran Bjelica i Novica Tripković budu proglašeni krivim za zločin počinjen na području Kalinovika i kažnjeni po zakonu.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je naveo da prilikom odmjeravanja kazne Sud BiH kao otežavajuće okolnosti treba cijeniti način izvršenja djela i broj žrtava, te ispoljavanje posebne brutalnosti.

On je dodao da kao otežavajuću okolnost Sud treba cijeniti i raniju osuđivanost optuženih.

Tužilaštvo BiH tereti Bjelicu i Tripkovića da su sa Marinkom Bjelicom 1. augusta 1992. ili približno tog datuma u školi "Milan Radojević" u Kalinoviku pretukli zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića. Od posljedica premlaćivanja iste večeri preminuo je zatvorenik Kešo, a sutradan su optuženi ubili i ostalu trojicu zatvorenika.

Hasanspahić, koji je sa iznošenjem završne riječi počeo 9. marta, naglasio je da je Tužilaštvo izvelo dokaze iz kojih Vijeće može doći do zaključka da su Zoran Bjelica i Novica Tripković počinili ovo djelo.

Prema optužnici, oni su zločin počinili sa Marinkom Bjelicom, protiv kojeg je postupak u toku suđenja razdvojen zbog bolesti.

Tužilac je analizirajući iskaz svjedoka optužbe Branka Sladoja istaknuo da je on naveo ključne činjenice u pogledu identiteta optuženih i njihovih radnji, te da je njegov iskaz potkrijepljen iskazima drugih svjedoka.

- Svjedoci nisu slučajno čuli krike, vidjeli krvave mantile, da se nešto nosi umotano u deke i utovara u kamion - kazao je Hasanspahić.

On je napomenuo da je izvršena ekshumacija i identifikacija Hasanbegovića, Biče i Keše, dok se Hašim Hatić i dalje vodi nestalim.

Tužilac je kazao da odbrane optuženih nisu osporile dokaze optužbe. Prema njegovim riječima, nije dokazan ni alibi za optuženog Bjelicu, istaknvši da su uloženi materijalni dokazi da je bio u BiH kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrane optuženih će završnu riječ iznijeti 30. marta, javlja BIRN.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.