23.3.2016. 15:34
0
Češka ambasada donirala 106.000 KM za realizaciju lokalnih projekata
Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za realizaciju malih lokalnih projekata u 2016. godini, ambasadora Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakuba Skalnika i šest partnera u projektima, upriličeno je danas u Sarajevu.

Vlada Republike Češke izdvojila je sredstva za šest projekata koji će biti realizirani u oblasti ekologije u Banovićima i općini Stari Grad Sarajevo, nabavku opreme za spasavanje za vatrogasce u Rogatici, rekonstrukciju kulturnog i sportskog centra te nabavku mašine za vakumiranje u Modriči te obnovu Osnovne škole "Humci" u Čelićima.

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik kazao je da su od velikog broja  aplikacija za projekte izabrali šest najperspektivnijih i najboljih, za čiju je realizaciju  vlada Republike Češke izdvojila 106.000 KM.

- Projekti se realiziraju u okviru Programa razvojne saradnje Češke Republike u BiH. Svake godine bude realizirano otprilike 25-26 projekata  u BiH, čija vrijednost iznosi 5-6 miliona KM - pojasnio je Skalnik, dodajući da će ova vrsta razvojne pomoći BiH biti nastavljena.

Kako je rekao, projekti koji su odabrani ove godine, bit će zajednički realizirani u saradnji s lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama.

- Lokalno stanovništvo će odmah nakon realizacije ovih projekata imati direktnu korist - istakao je.

Jedan od predstavnika korisnika projekta, načelnik Općine Modriča Mladen Krekić, kazao je da je ovo pozitivan primjer pomoći jedne ambasade lokalnim zajednicama.

- Ova sredstva možda nisu ogromna, ali se njima rješavaju značajne stvari za neku lokalnu zajednicu - rekao je Krekić.  

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je Općina učestvovala s 15, a vlade Češke s 85 posto sredstava, koja će biti iskorištena u projektu selektivnog otpada za šest osnovnih škola na području općine Stari Grad.  

Izrazio je nadu da će se  sarađivati na sličnim ili istim projektima.

(FENA) 

 
Donacija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.