31.3.2016. 13:49
0
Centar Documenta: Za Šešelja donesena najporaznija presuda MKSJ do sada
Udruga Documenta – centar za suočavanje prošlošću smatra kako je Vojislav Šešelj „simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike koja je za posljedicu imala protjerivanje desetina tisuća ljudi i ubojstva njih gotovo 905, kao i razaranja cijelih sela i vjerskih objekata, mučenja i silovanja civila i ratnih zarobljenika u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini“, javlja Anadolu Agency (AA).

„Šešeljev doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu koji se po navodima optužnice ogledao u regrutiranju dobrovoljačkih paravojnih četničkih formacija, planiranju prisilnog osvajanja teritorija u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji te u BiH, prisilnim zatvaranjem nesrba u logore gdje su bili podvrgnuti mučenjima i ubojstvima te zapaljiva i ekstremno nacionalistička retorika i ratna propaganda kojom je poticao na činjenje zločina, za sudsko vijeće suca Antonettija tek je odraz Šešeljeve političke strasti usmjerene ka podizanju morala i legitimna podrška ratnim naporima srpskih paravojnih formacija“, poručili su iz Documente.

Smatraju da je optužnica tužiteljstva bila konfuzna, da su kontinuirano vršene opstrukcije sudskog procesa te kako je procesni kapacitet sudskog vijeća bio neadekvatan da se takve pojave neutraliziraju.

Sve to rezultiralo je, poručuje Documenta, najporaznijom prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) do sada.

„Šokirani smo odlukom koja predstavlja proturječje ustaljenoj međunarodnoj praksi te posebno izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata u Hrvatskoj i BiH. Vjerujemo da će se patnja u žalbenom dijelu postupka prepoznati i pravda u konačnici ostvariti“, poručila je Documenta. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.