31.3.2016. 18:13
0
Nakon presude: Slavlje radikala i nove prijetnje u Srebrenici
Nakon oslobađaje presude Haškog tribunala izrečenoj Vojislavu Šešelju, koji je bio optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, članovi njegove Srpske radikalne stranke su slavili, te tako provocirali vožnjom kroz Srebrenicu i prijetnjama klanjem, navodi lokalno stanovništvo.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković za Al Jazeeru kaže da su članovi radikala iz obližnjeg Bratunca presudu Šešelju slavili kruženjem u automobilima ukrašenim zastavama SRS-a, uz povike da će ponovno klati, piše Al Jazeera.

"Ovo je zaista paradoks. Da se danas na 13. godišnjicu od ukopa prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici dešava ovako nešto, da ljudi otvoreno prije novim klanjem. Šalju iste one poruke koje su nam slali 1992. godine. Ovo zaista nema smisla", poručuje Duraković.

Načelnik Srebrenice navodi da je pokušao kontaktirati komandira lokalne policije, kako bi reagirali na drske prijetnje, ali i kako bi se uvjerio da će Bošnjaci biti zaštićeni, među nije dobio nikakav povratni odgovor.

"Ovo je zaista žalosno. Kada se u Višegradu sa nišana trebala skinuti riječ 'genocid', poslani su vodovi specijalne policije da daju asistenciju. Danas, kada Bošnjacima prije novim klanjem, nema nikakve reakcije".

Duraković govori da se njemu i predsjedniku lokalnog medžlisa javljaju zabrinuti građani, koji traže utjehu ali i zaštitu. "Teško je nekog utješiti, kad smo svi u istoj situaciji".

Srebreničani, mahom u strahu da govore imenom, navode da vozila sa simpatizerima Srpske radikalne strane kruže od Bratunca do Srebrenice kroz Potočare, gdje su ukopane hiljade žrtava genocida, koji stanovnicima prije novim klanjem i upućuju psovke.

"Iako nekog posebnog straha nema, ipak nije lako čuti ovakve stvari. Prije svega što je danas 13. godišnjica ukopa prvih žrtava u Memorijalnom centru".

Iako su u početku radilo o samo dva vozila, navode da se kolona radikala polako povećava. "Zadnji put kad su prošli, bilo je pet-šest vozila. Sve ih je više pri svakom prolasku".

Kako kažu, zasad nema reakcije policije. "Vidjelo smo dva policajca kako laganu šetaju, ali nisu nikog pokušali zaustaviti, kamoli spriječili da prijete klanjem".

Ono što je pozitivno u ovako tužnoj situaciji, kaže on, jeste što slične reakcije nema među lokalnim srpskim stanovništvom. "Kako možemo vidjeti, radi se samo o ljudima iz Bratunca. Mi i Srbi ovdje normalno živimo".

Načelnik Ćamil Duraković kaže da je današnji dan primjer paradoksa života u Srebrenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini, prenosi Al Jazeera.

"Kada je bilo izricanje kazne Radovanu Karadžiću, premijer Srbije Aleksandar Vučić se žalio da je bezobziran izbor datuma, jer se taj dan obilježavala godišnjica bombardovanja NATO-a u Srbiji i Crnoj Gori. Na 13. godišnjicu prve dženaze i uspostave Memorijalnog centra nam se ponovno šalju poruke iste koje su se slale 1992. godine. To je zaista paradoks".

Duraković navodi da je Vučić obećavao da zaštiti Srbe u BiH, ali da sada ostaje da se vidi da li će štiti one koji prije novim klanjem, ili će štiti stanovništvo koje je preživjelo genocid.

(Anesa Agović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.