2.7.2016. 15:08
0
Zmija u podrumu na Dobrinji, dvije ubijene u Srebreniku, jedna u Gornjem Vakufu
Dolaskom visokih temperatura u nekoliko bh. gradova zabilježena je najezda zmija. Prethodnih nekoliko dana bilo ih je moguće vidjeti čak i na trotoarima u Sarajevu.

Otkako im je komšinica rekla da je ispred podruma vidjela zmiju koja je kroz ulazna vrata izašla na zelenu površinu ispred zgrade, stanovnici ulice Vahide Maglajlić na Dobrinji su u strahu i prozore i vrata drže zatvorene. 

Zmije su uočene i na nekoliko lokacija na području Srebrenika, najčešće u pomoćnim objektima i prizemnim prostorijama starijih kuća. Nermin Ibrić iz Srebrenika koji na brdu Ratiš ima vikendicu kaže da je u posljednjih 15 dana svaku put kad ode na vikendicu kod ulaznih vrata vidio dvije zmije. 

"Zbog straha da ne uđu u unutrašnjost vikendice, u kojoj redovno boravim sa suprugom i djecom, pokušao sam je ubiti, ali su svaki put uspjele pobjeći. Zbog toga sam u pomoć pozvao prijatelja Merima Karića kako bi otklonio opasnost za sebe i članove svoje porodice. Prilikom naše posljednje posjete ponovo smo uočili dvije zmije kako pokušavaju ući u vikendicu, ali ovog puta, uspjeli smo usmrtiti obje opasne zmije", ispričao je Ibrić za Dnevni avaz.



Za jednu zmiju se pouzdano zna da je opasni poskok dužine 70 centimetara, dok je druga nepoznate vrste dugačka čak 110 centimetara. 

Radnici "Šumarije" Enes Petrović i Amir Hasanović ubili su zmiju u blizni Ski centra "Raduša" u Gornjem Vakufu. 

"Enes je slučajno nogom stao na zmiju, a ja, vidjevši to, nisam smio ništa reći da ga ne bi uznemirio. Istog momenta sam reagirao i, srećom, uspio ubiti zmiju prije nego što ga ujede", kazao je Hasanović. 

U slučaju ugriza zmije trebate učiniti sljedeće: 

-  Otkloniti opasnost, provjeriti svijest, ostaviti žrtvu da leži, smirivati žrtvu kako bi se usporilo širenje otrova, primjeniti imibilizaciju pod pritiskom, zvati Hitnu pomoć i postupati po instrukcijama, pratiti dišni put, disanje,cirkulaciju (puls), nivo svijesti…

- Staviti široki zavoj sa pritiskom, ostaviti ekstremitet u istom položaju, prvo previti ujedeno mjesto, krenuti od prstiju tj. kraja ekstremiteta, previti čvrsto pokriti što više.

- Ne dizati ujedeni ekstremitet

- Ne stezati protok krvi

- Ne skidati zavoj ni udlagu

(Adna Zukanović-Zilić)
(Foto: Dnevni avaz)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.