25.7.2016. 13:47
0
Pogledajte kakav je haos nastao u Varešu nakon nevremena
Zbog izuzetno obilnih padavina na području općine Vareš na više lokaliteta je pričinjena velika materijalna šteta, ugrožena materijalna dobra i stanovništvo, a privremena procjena nastalih šteta na području općine Vareš iznosi više od 300.000 KM.

Kao posljedica obilnih padavina i grada došlo je do prekida više putnih pravaca. Na putnom pravcu R-444 ponovno je aktivirano klizište "Kapija“ i prekinut saobraćaj na putnom pravcu Vareš-Breza-Podlugovi. Došlo je do prekida saobraćaja na lokalnim putnim pravcima od Vareša prema Stupnom Dolu, Pajtov Hanu, Budoželju, Striježevu, Pržićima, Dabravinama i Kadarićima.

Do prekida je došlo zbog pojave klizišta, velikih oštećenja kolovoza usljed velikih bujica i nanošenja materijala na kolovoz.

U Mjesnoj zajednici Stupni Do zbog aktiviranja klizišta evakuirani su građani iz pet stambenih objekta, u MZ Mir je došlo do oštećenja lokalnog puta, kao i ugrožavanja stambenih objekata, u MZ Dabravine, naselje Hodžići, usljed izlijevanja Stavnje  poplavljena su četiri stambena objekta i ugroženo je kompletno naselje Hodžići.

U centru grada Vareša došlo je do izlijevanja Bukovog potoka zbog začepljenja kolektorskog sistema “Bukov potok“ usljed čega je došlo do ugrožavanja velikog broja stambenih objekata i pričinjena je izuzetna materijalna šteta, kao i na privatnim stambenim objektima u ulici Put mira i Čaršija, kao i objekata stare Crkve, OŠ Vareš, Tekije, kao i kompletnog zanatskog centra s trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Prema prvim procjenama uništene su gotovo sve ratarske kulture naročito zasadi jagodičastog voća.

Na privremenoj sanaciji terena i svih nastalih posljedica angažovana su sredstva i mehanizacija JKP Vareš, JP ŠPD ZDK-PJ Vareš, privatnika Ešrefa Likića i kompanije "Porobić Zavidovići".


(FENA / FOTO: Amel Alić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.