20.8.2016. 10:56
0
Hamza: Rijeke na području Sarajeva, zbog zagađenosti, nisu za kupanje
Javna ustanova Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je, u sklopu svojih redovnih aktivnosti i preventivno zdravstvenih razloga, izvršila ispitivanje kvaliteta vode u vodotocima Kantona Sarajevo. Ispitivanje je pokazalo da vode u rijekama na području Kantona Sarajevo nisu za kupanje, potvrdio je Feni ljekar u Službi za zaštitu i unapređenje životne sredine Zavoda za javno zdravstvo KS Zlatan Hamza.

Istakao je kako je "osnovni cilj bio ispitivanje kvaliteta vode u rijekama KS kao i da se stvori uvid u mogućnost korištenja ovih voda za kupanje i rekraciju građana".

Ispitivanje se vršilo na vodotocima: rijeke Miljacka na lokalitetu Bentbaša, Zujevine - lokalitet Blažuj, Bosne kod Rimskog mosta, Željeznice na Ilidži - u centru Ilidže, Dobrinje u naselju Dobrinja i Mošćanice prije ušća u rijeku Miljacku, kazao je Hamza.

On je naglasio kako je "stručni tim Zavoda za javno zdravstvo KS izvršio terensko snimanje uzorkovanih riječnih vodotokova 13. jula".

- Izvršeno je šest ispitivanja na navedenih šest rijeka i na ukupno osam mikrobioloških pokazatelja.  Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzoroka voda iz rijeka Kantona Sarajevo konstatujemo svježe fekalno zagađenje kod ispitivanih rijeka- kazao je Hamza.

Uglavnom to pokazuje veliki broj koliformnih bakterija identifikovanih kao Escherichia coli i Enterococcus species što nam ukazuje da voda u vodotocima nema odgovarajući kvalitet s obzirom na mikrobiološke pokazatelje i prisustvo patogenih mikroorganizama, koji kao takvi predstavljaju higijensko epidemiološku opasnost po zdravlje ljudi, precizirao je Hamza.

Naglasio je kako "bolesti kojima su izložene osobe koje se kupaju u zagađenim rijekama ili osobe koje koriste rijeke u rekreacione svrhe potiču od patogenih mirkoorganizama koji se tu nalaze".

- Međutim, osim njih tu je prisutno dosta parazita i virusa, koje mi ne kontrolišemo, ali pod pretpostavkom gdje se nalaze ove bakterije vrlo vjerovatno se nalaze i ovi ostali patogeni mikroorganizmi, kazao je.

Bolesti koje se mogu dobiti kupanjem u ovakvim rijekama su obično one koje se prenose fekalno oralnim putem, a to su gastroenteritisi, hepatitis A, konjuktivitis te ostale gljivične i parazitarne bolesti sa manifestacijama na koži, sluznicama. Ako se popije kontaminirana voda parazitima dolazi do infestacije, odnosno do ulaska parazita u probavni trakt, upozorio je Hamza.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.