29.8.2016. 19:49
0
Kolegij SDA: Očekujemo da PIC stavi van snage odluku o referendumu
Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) podržao je na sjednici pismo koje je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC).

-  Očekujemo da PIC na sutrašnjoj sjednici zaustavi proces destabilizacije BiH tako što će odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu zakazanom za 25. septembar staviti van snage. Pozivamo vlasti u RS-u da poštuju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH te da se ova zemlja okrene evropskom, NATO i reformskom putu - zaključeno je.

Kolegij SDA zahtijeva od institucija BiH da poduzmu sve ustavom i zakonom propisane aktivnosti kako bi se zaštitio pravni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Ovo se prije svega odnosi na aktivnosti Ustavnog suda BiH te aktivnosti državnih pravosudnih institucija vezano za procesuiranje po članu 239. Krivičnog zakona BiH (nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH), saopćeno je iz SDA.

Kolegij SDA smatra neprimjerenim izjave nekih zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora o oživljavanju Herceg-Bosne.

- U ovom trenutku svi moramo dati doprinos stabilnosti BiH, a ne dodatno destabilizirati situaciju prizivajući duhove prošlosti poput paradržavne tvorevine za koje predstoje presude u Hagu - zaključeno je.

Kolegij zahtijeva od institucija BiH da hitno ispitaju okolnosti pod kojima je zajednička vježba policije entiteta RS i policije Republike Srbije održana.

Kako se navodi, postoje ozbiljne indicije da su povrijeđeni zakoni vezani za učešće policijskih službenika iz BiH u aktivnostima u drugim zemljama.

- Ukoliko je trebalo izvoditi kakvu vježbu, onda se to moralo uraditi  s policijskim strukturama BiH, uz strogo poštivanje svih zakona - zaključio je Kolegij SDA.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.