2.9.2016. 17:42
0
VSTV BiH razmatra Čavkin podnesak, Tužilaštvo BiH ga osporava
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) zaprimilo je podnesak državnog tužioca Olega Čavke te će ga razmotriti u narednom periodu, dok iz Državnog tužilaštva negiraju da se u ovoj instituciji bilo šta radi mimo zakona.

Iz VSTV-a su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da su u petak u 15 sati zaprimili podnesak od tužioca Olega Čavke.

Podnesak će biti razmotren u skladu sa procedurom, naveli su iz VSTV-a.

Čavka je poslao podnesak VSTV-u i Uredu Visokog predstavnika u kojem je naveo određene nepravilnosti u radu Državnog tužilaštva.

Glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić je rekao da Čavkini navodi nisu istiniti.

- Izneseni navodi nisu tačni, postupano je u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima. Razumijemo stanje  i ponašanje tužitelja Čavke s obzirom na to da je otvorena istraga. S obzirom na to da je u predmetu otvorena istraga i da je od VSTV zatražena suspenzija, ne možemo davati dodatne informacije niti komentare - rekao je Grubešić.

Čavka je izjavio za BIRN BiH da je VSTV-u poslao podnesak u kojem je rekao da je zahtjev za njegovu suspenziju - jer je nosio kući telefon koji je u okviru jedne istrage oduzet od Anesa Kurbegovića - samo način skretanja pažnje javnosti od medijske hajke na glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića kao zahtjeva za njegovu smjenu i disciplinskog postupka koji je navodno protiv njega pokrenut“.

- Ja sam poslužio kao primjer navodnog čišćenja vlastitih redova - rekao je Čavka i dodao "da u Tužilaštvu BiH mogu ostati samo politički podobne osobe, što on nije".

U pismu VSTV-u, Čavka je naveo da mu je predmet koji je vodio protiv Kemala Čauševića i drugih oduzet odlukom glavnog tužioca Gorana Salihovića bez ikakvog obrazloženja.

Čavka tvrdi da mu je Salihović zabranio i da ispita Murata Đuderiju, koji se obratio Tužilaštvu BiH kako bi ispričao ko je ukrao automobil tužiteljice Dijane Kajmaković.

Kako je naveo Čavka u pismu, "Salihović mu je naložio i da istragu o stradanju porodice Sefera Halilovića prebaci Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, kao i da odluka o privremenoj blokadi dionica, unutar istrage u slučaju „Bosnalijek“, nikada nije poslata jer je predmet bio prebačen drugoj tužiteljici, dok je Čavka određen za pomagača".

Predmet Džakule Mire i šest članova disciplinske komisije Uprave za indirektno oporezivanje, kako je naveo u pismu Čavka, prebačen je drugom tužiocu koji je tu istragu obustavio.

Također, Čavka tvrdi da je nakon otvaranja istrage protiv Tomasa Milana i Džakule Mire glavni tužilac predmet prebacio u drugi odjel, javlja BIRN BiH.

Čavka je BIRN-u BIH rekao da za sve njegove navode postoje pismeni dokazi u Tužilaštvu BiH, kao i u elekrtonskom sistemu kojem ima pristup VSTV.


(FENA)



0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.