24.10.2016. 15:44
0
Ekshumacija na lokalitetu Hemlijaši, pronađen veći broj spaljenih kostiju
Završena je ekshumacija na lokalitetu Hemlijaši, na području općine Kalesije. Na zgarištu štale u mjestu Hemlijaši pronađen je veći broj spaljenih kostiju, dosta čahura i dijelovi spaljene odjeće - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Na ovom lokalitetu, prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, ubijeno je i spaljeno osam žrtava bošnjačke nacionalnosti. Lokalitet je bio miniran i nakon deminiranja izvršena je ekshumacija.

- Dijelovi skeleta ubijenih žrtava izmješteni su iz primarne grobnice u mezarje u Hemlijašima, koje je danas pretraženo. U grobnici u mezarju pronađen je veliki broj spaljenih kostiju. Posmrtni ostaci ubijenih žrtava pronađeni su dakle na dva lokaliteta, u zapaljenoj štali i u mezarju u mjestu Hemlijaši - ističe Čengić.

Dodaje da su posmrtni ostaci nakon ekshumacije prevezeni u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudskomedicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka da bi se na temelju DNK analize pokušao utvrditi njihov identitet.

(Fena)



0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.