11.11.2016. 16:32
0
FUP pretresao imovinu Delimustafića u centru Sarajeva
U akciji Pravda koju izvodi FUP po nalogu Tužilaštva KS uz pomoć MUP RS od jutros je pretreseno na desetine stambenih i poslovnih objekata, općinski i sudskih kancelarija, advokatskih ureda a uhapšeno je više osoba među kojima je najzvučnije ime Alija Delimustafić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH.

On je jutros priveden u Vojkovićima i to u momentu kada je pokušavao napustiti mjesto boravka sa torbom i novcem. Nekoliko sati trajao je pretres njegovog stana u Istočnom Sarajevu, poslovnih prostora u kojima su registrirane brojne firme različitih djelatnosti koje se direktno ili indirektno vežu za Delimustafića.

On je oko 14 sati s lisicama na rukama sproveden do centra Sarajeva gdje je FUP pretresao još jedan njegov stan nakon čega će biti zadržan u FUP-u na kriminalističkoj obradi sa soatlih uhapšenim. Među uhapšenima je i advokat Emir Karača, službenica u Općini Stari Grad Lejla Cerić, Juso Škrijelj vlasnik dvije kompanija koje se bave nekretninama i tekstilom.

Podsjećamo, ove osobe sumnjiče se za više krivičnih djela „Organizovana kriminalna grupa“ iz člana 342. st. 2., a u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. st. 3., „Povreda zakona od sudca“ iz člana 357., „Pranje novca“ iz člana 272. st. 2. i „Prevara“ iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Sumnjiče se da su kao organizirana grupa prodavali nezakonito dolazili u posjed napuštenih stanova u Sarajevu i potom ih prodavali Arapima, a sve je rađeno preko registriranih firmi u Istočnom Sarajevu.

Asistenciju u realizaciji ove operativne akcije pruža Obavještajno-sigurnosno agencija BiH, te Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kanton i Srednjobosanskog kantona.

U Hravtskoj je podršku dao USKOK gdje se nalazi jedna od osumnjičenih Lejla Fazlagić, bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu koja je pomagala da se uknjiže ovi stanovi.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.