5.12.2016. 21:48
0
Kako slupati auto na račun države
Protiv tri visoka službenika Granične policije BiH podnesena je kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, saznaje Patria.

Riječ je o Vladimiru Popoviću, načelniku Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu GP BiH, Janjku Kneževiću, inspektoru Unutarnje kontrole i Viktoriji Damjanović, predsjednici Disciplinske komisije Granične policije BiH. Oni se terete da su po prethodnom dogovoru 19. maja 2016. godine solidarno odustali od disciplinskog postupka protiv Semira Pašanbegovića, načelnika Centralnog istražnog ureda GP BiH. Pašanbegović je u julu prošle godine imao saobraćajni udes na putu Sarajevo - Zenica, vozeći službeni automobil. Šteta na automobilu Granične policije BiH procijenjena je na, čak, 23,5 hiljada KM.

Janjko Knežević je „uz nesumnjivo prethodno pribavljeno odobrenje načelnika Popovića odustao od prethodno podnesenog zahtjeva za pokretanje disciplinske odgovornosti“. To je obrazloženo prethodnim oslobađanjem Pašanbegovića pred općinskim sudom u Kaknju. Pošto je u ovom udesu učestvovalo jedno auto i to ono kojim je upravljao Pašanbegović, ostaje pravna i faktička dilema ko je kriv za udes i načinjenu štetu?

Na osnovu bilo čega zakonskog Pašanbegović nije mogao biti oslobođen krivice. Kako pred sudom u Kaknju, tako je Pašanbegović oslobođen i pred Disciplinskom komisijom Granične policije BiH.

U Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH, u članu 2. stoji da „oslobađanje od kaznene ili prekršajne odgovornosti policijskog službenika ne podrazumijeva istvremeno oslobađanje od disciplinske odgovornosti, ukoliko je počinjenje kaznenog djela ili prekršaja također povreda službene dužnosti“.

Ured za profesionalne standarde, na čijem je čelu Vladimir Popović, nije preduzeo ništa od onoga što je morao, pa je ogromna materijalna šteta na automobilu otišla na račun GP BiH, bolje reći države.

U više navrata su službenici GP-a izazivali ozbiljne udese službenim autima Granične policije, pa je udes sa službenim autom imao i sam Vladimir Popović.

Nedavno je saobraćajni udes službenim autom imao i zamjenik direktora GP-a Zijad Srabović. Sve bi ostalo na ovim sumnjivim odlukama i još jedno nezakonito i štetno djelovanje bilo zataškano da nije, kako saznajemo, reagirao glavni inspektor GP-a Svevlad Hofman i podnio ovu krivičnu prijavu protiv ovakvih radnji.

Amnestiranje Pašanbegovića, još jednog visokog službenika GP-a, samo je potvrdilo sumnje na totalno bahat odnos prema imovini ove države.

Na posljednjoj sjednici Komisije za odbranu i sigurnost, održanoj 26. oktobra 2016., poslanik državnog parlamenta Šemsudin Mehmedović je upozorio da se visokopozicionirani policijski službenici neosnovano amnestiraju od disciplinskog progona: „Nehumano je i nepravedno da običan policajac iz svog džepa plaća ako ošteti, primjerice retrovizor, a da rukovodioci slupaju auto i da to plaća Granična policija BiH“, rekao je Mehemedović, piše Patria.

(NAP)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.