30.12.2016. 9:54
0
Nema dodatnih izdvajanja: Podrška povećanju plaća policajcima ali preraspodjelom postojećeg budžeta
Sindikati Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije i DKPT-a tražili su od Vijeća ministara BiH da se izvrši korekcija koeficijenata za pravičan obračun plata kako bi se ispoštovali utvrđeni principi Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine

Koeficijenti koji se primjenjuju za obračun plate policijskim službenicima diskriminirajući su u odnosu na druge uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine. Podršku ovim zahtjevima policijskih službenika dao je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. 

Vijeće ministara BiH obavilo je raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je gotovo u cijelosti usaglašen. Ostalo je još da se pokuša naći rješenje u vezi  s povećanjem koeficijenata plaća policajcima i vojnicima sa srednjom stručnom spremom.   

Na sjednici je iskazana volja za povećanjem koeficijenata policajacima i vojnicima, ali, kako nedostaju finansijska sredstva, zatraženo je od Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane da do kraja naredne sedmice Vijeću ministara predlože model finansiranja povećanja koeficijenata za policajce i vojnike zasnovan na unutrašnjoj preraspodjeli sredstava iz usvojenih  budžeta, s obzirom na to da je Budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH usvojen i zakonski nisu moguće njegove izmjene.

Inače, ranije je zastupnik Šemsudin Mehmedović zatražio izmjene Zakona o izmjenama zakona o platama zaposlenih u institucijama BiH u Parlamentu BiH, ali na jučerašnjoj sjednici nije prošao njegov prijedlog zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a.


(Patria)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.