15.1.2017. 15:49
0
Prije 14 godina Bakir Izetbegović nije želio biti lider SDA
Nisam uopće bio na sjednici Glavnog odbora u subotu, iako sam član ovog stranačkog tijela. Mislim da to dovoljno govori o mojim ambicijama. Ne želim biti lider niti predsjednik SDA, kazao je Bakir Izetbegović 29. oktobra 2003. godine.

Akademik Muhamed Filipović je davne 2003. godine kazao da će se za prevlast u Stranci demokratske akcije boriti Hasan Čengic i Bakir Izetbegović.

Bakir, sin Alije Izetbegovića, tada je bio član Glavnog odbora SDA i poslanik u parlamentu Federacije BiH.

Prije 14 godina Bakir Izetbegović je jasno govorio da nema ambicije postati lider SDA, kao njegov otac.

"Nisam uopće bio na sjednici Glavnog odbora u subotu iako sam član ovog stranačkog tijela. Mislim da to dovoljno govori o mojim ambicijama. Ne želim biti lider niti predsjednik SDA", izjavio je Bakir Izetbegović za Nezavisne Novine.

"Jasno je da oni imaju najviše utjecaja u stranci, ali i kod ljudi koji su bitni da bi neko postao lider SDA", pojasnio je Filipović.

Komentarišuci razmirice u SDA, ispoljene nakon Glavnog odbora, Bakir Izetbegović je tvrdio kako ne bi trebalo biti sukoba unutar stranke.

"Posebice nema razloga za sukob izmedu Sulejmana Tihića, predsjednika i Adnana Terzića, zamjenika predsjednika SDA. Nisam pratio šta se dešavalo na sjednici Glavnog odbora, ali vjerujem da nema raskola unutar SDA niti ga, naravno, treba biti. S Tihićem i Terzićem sam razgovarao prije više od mjesec dana. Tada, kao ni danas nisam stekao utisak da postoji sukob između njih niti da neko u stranci želi sukobe kako bi zauzeo čelnu poziciju", dodao je Izetbegović.


Nekoliko dana prije ove Izetbegovićeve izjave održana je Sjednica Glavnog odbora SDA, šest dana nakon smrti osnivača ove stranke Alije Izetbegovića.

"Mislim da ova sjednica nije preuranjena, jer bez obzira na smrt mog oca život mora teći dalje. Stranka mora funkcionisati, jer su nam birači na posljednjim izborima ukazali povjerenje da vodimo zemlju", istakao je Bakir Izetbegović.

12 godina kasnije Bakir Izetbegović je izabran za predsjednika SDA na 6. Kongresu ove stranke. Izetbegović je ubjedljivom većinom od 590 glasova postao novi lider najjače bošnjačke stranke.


(N1/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.