17.1.2017. 14:52
0
Izetbegović: Odnose u Predsjedništvu sačuvati na nivou korektne komunikacije
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u intervjuu za portal Faktor kazao da odnose u Predsjedništvu BiH treba pokušati sačuvati na nivou korektne komunikacije, bez obzira na izazove i različita gledanja.

- Politika je stvar interesa, a ne emocija. Moj interes je stabilnost, vladavina zakona, uklanjanje svake vrste diskriminacije - naglasio je.

Također je mišljenja da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pokušava da preuzme na sebe svu odgovornost za učešće pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju "dana RS-a" u Banjoj Luci 9. januara, jer smatra da kao član kolektivne vrhovne komande ne može za to odgovarati.

Na taj način, dodaje Izetbegović, Ivanić neće uspjeti od odgovornosti zaštititi, odnosno amnestirati pojedince u lancu komandovanja u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama koji su postupili po njegovom zahtjevu.

Naglasio je da Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga nisu smjeli postupiti po tom zahtjevu, jer je ušešće bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga u bilo kojem dijelu programa obilježavanja "dana RS-a" 9. januara, pa čak i ako je samo u svrhu odavanja počasti Ivaniću, predstavljalo kršenje Zakona o odbrani BiH. Dodao je da će istraga koja je pokrenuta unutar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, a koja treba biti završena do 2. februara, utvrditi odgovornost pojedinaca u lancu komandovanja u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama za kršenje zakona i propisa prilikom postupanja po Ivanićevom zahtjevu.

Govoreći o istupima predsjednika RS-a Milorada Dodika o mogućnosti odcjepljenja tog entiteta, Izetbegović je kazao da  su Dodik i parlamentarci iz SNSD-a digli ruku za svaki zakon koji je značio prijenos nadležnosti.

- Treba pogledati kako su samo neki njihovi istaknuti funkcioneri pozdravili Zakon o odbrani i aspiracije BiH prema ulasku u NATO. A onda su počeli da se predomišljaju i da tvrde da su radili pod pritiskom međunarodne zajednice. Pa i mi smo prihvatili Dejtonski mirovni sporazum, i entitetsku podjelu zemlje koju je uveo, pod pritiskom etničkog čišćenja i genocida, i ne možemo vratiti točak historije unatrag - pojasnio je Izetbegović.  

Smatra da ne postoji spremnost da se ugrozi Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u BiH te da će Dodik prijetiti i praviti probleme kako bi podigao cijenu svoje kooperativnosti.

- Zatim će zatražiti ono za što je ustvari životno zainteresiran. A to je uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i prijenos nadležnosti Suda BiH za organizovani kriminal i korpuciju na entitetske sudove. Time bi zaštitio sebe od neugodnih istraga Tužilaštva BiH i omogućio u budućnosti, kada ne bude OHR-a i Bonskih ovlasti, pokušaj podjele BiH - objasnio je.

Također je naglasio da postoje mehanizmi koji mogu spriječiti aktuelnu vlast u RS-u da opstruiše integracijske procese, a da se zovu "zdrava pamet".

- Dodika i građane RS-a će sve što radi duplo teže pogoditi nego građane Federacije. Dodik stalno pravi probleme državi BiH, pa se stvara utisak da njemu i entitetu Republika Srpska ta država baš i ne treba. A nije tako - kazao je.

Ukoliko Dodik bude usporavao i onemogućavao napredak BiH na putu ka članstvu u EU, Izetbegović smatra da će slabašna ekonomija RS-a trpjeti gore posljedice od Federacije.

-  Kanton Sarajevo ima jaču i bogatiju privredu od kompletne RS. Ako bude pokušao rušiti državu BiH, prvi će biti na udaru, ne samo međunarodne zajednice i institucija države, već i na udaru svih onih problema koji nastaju sa platnim prometom, pasošima, registarskim tablicama, kretanjem ljudi, roba i kapitala, dakle svim onim za što je isključivo nadležna država, a ne neki nepriznati, odmetnuti entitet - zaključio je član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.