17.2.2017. 13:58
6
Zbog čega dr. Kacila napušta Klinički centar u Sarajevu? Da li je u pitanju rad u Berlinu ili nešto drugo?!
Prof. dr. Mirsad Kacila , šef Instituta za bolesti srca na KCUS-u podnio je zahtjev za raskid ugovora o radu sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu.

Dr. Kacila spada u red uglednih ljekara i samo je jedan u nizu koji je koji odlaze sa KCUS-a. 
Iako se u pojedinim medijama odmah počelo špekulisati da je dr. Kacila samo jedan u nizu "otjeranih" doktora sa Kliničkog centra, kontaktirali smo ovu zdravstvenu ustanovu kako bi dobili relevantnije podatke.

U nastavku vam u cijelosti prenosimo saopćenje za javnost direktora hirurških disciplina KCUS-a, prof. dr. Dželaludina Junuzovića.

"Nakon saznanja da prof.dr.Mirsad Kacila želi da napusti KCUS pozvao sam ga na sastanak 16.02.2017.godine u 12.45 sati u Kabinet Generalne direktorice.
Prof.dr. Mirsad Kacila je izjavio da napušta KCUS zbog zdravstvenih problema, da želi da se posveti svojoj porodici i liječenju i da vjerovatno neće nastaviti medicinsku karijeru.
 
Od prof.dr.Mirsada Kacile zatražili smo zvanične izvještaje o funkcioniranju Klinike za kardiohirurgiju, strategiji razvoja, zanavljanju kadra, nabavkama ekstremno skupe opreme, servisiranju iste i još mnogo vrlo važnih podataka. 

Danas je prof. Kacila podnio Zahtjev za prekid Ugovora o radu sa KCUS, bez da je podnio tražene izvještaje", stoji u saopćenju. 


Kacila je kako prenosi N1 kazao da KCUS napušta iz privatnih razloga, te da će najvjerovatnije svoj rad ipak nastaviti u Berlinu.

Od ka­da je počeo sa ra­dom Cen­tar za srce na Kli­ničkom cen­tru Sa­ra­je­vu dr. Kacila je ura­dio sku­pa sa svo­jim stručnim ti­mo­vi­ma mno­go, te pos­ti­gao za­vi­dan us­pjeh u kar­do­hi­rur­gi­ji i in­va­zi­vnoj di­ja­gnos­ti­ci.

Dok jedni pišu da je otjeran, drugi mediji prenose podatke o visini honorara prof. dr. Kacile za vrijeme dok je direktor KCUS-a bio Faris Gavrankapetanović.

B portal je objavio kopiju dokumenta  na kome se prema njihovom pisanju vidi potpis bivšeg direktora Farisa Gavrankapetanovića, prema kojem mjesečni honorar doktora Kacile iznosi nevjerovatnih 15.300 eura, odnosno  183.600 eura ili 358.000 KM godišnje!

alt

Također, zabrinjavajuća činjenica je da KCUS ostaje bez ljekara. Kada je riječ o kardiovaskularnim oboljenjima, BiH se suočava sa epidemijskim rastom.

Na Klinici za kardiohirurgiju u okviru Instituta za srce KCU Sarajevo godišnje se radilo oko 700 intervencija na srcu, od čega je 350 operacija na otvorenom srcu, , a ostalo su intervencije ugradnje pejsmejkera i defibrilatora.


Novinar: Admir Oručević




6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.