18.2.2017. 14:41
1
U održivi povratak u RS za deset godina izdvojeno 17,4 miliona KM
U proteklih deset godina Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) uložilo je ukupno 17.434.391,83 KM u održivi povratak, od čega 633.050 KM za rad nevladinih organizacija i udruženja.

Samo u 2016. godini predviđena sredstva za održivi povratak iznosila su 1.370.000 KM, i za pomoć rada nevladinih organizacija i udruženja koja se bave pitanjima raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u iznosu od 60.000 KM.

Sredstva su ulagana u općinama povratka u RS-u, ali i u lokalnim zajednicama i povratničkim naseljima u Federaciji BiH, navodi se u Informaciji resornog entitetskog ministarstva o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u RS-u, koju će 21.februara razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a

Iz sredstava za održiv povratak u desetogodišnjem periodu, kako navode, otvoren je određeni broj radnih mjesta, uređena  infrastruktura u velikom broju naselja (kanalizacije, putevi, vodovodi, elektro mreža), pomognuta je obnova vjerskih i kulturnih objekata, uloženo u obnovu stočnog fonda i drugo.

Od 2006. godine, od kad se pruža pomoć u održivom povratku, obnovljen je 381 vjerski objekat i pružena pomoć i podrška ekonomskoj samoodrživosti za 2.049 povratničkih porodica.

Naveli su gradove i općine u RS-u u kojima je u posljednje tri godine uloženo najviše sredstava u svrhu povratka. To su: Banja Luka, Bosanski Brod, Novo Goražde, Bratunac, Derventa, Doboj i Bijeljina.

-Ovakav vid ulaganja dao je veoma dobre rezultate na terenu, ali treba naglasiti da je to nedovoljno s obzirom na potrebe - navodi se u dokumentu.

Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a uvjeravaju i da su sredstva za održivi povratak raspoređena na transparentan način.

Putem javnog oglašavanja, u dnevnoj štampi, prikupljane su prijave potencijalnih korisnika za održivi povratak, nakon čega je vršen odabir korisnika koji su dobili konkretnu pomoć.


(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.