6.5.2024. 19:52
0
Evo kad će biti sljedeća eklipsa Sunca i odakle će se moći vidjeti
FOTO: unsplash
Dana 2. oktobra 2024., promatrači neba imat će priliku svjedočiti prstenastoj pomrčini Sunca, gdje Mjesečeva središnja sjena neće doprijeti do Zemlje, stvarajući očaravajući efekt "vatrenog prstena". Ovaj nebeski događaj bit će vidljiv duž široke staze preko Tihog oceana i južne Južne Amerike.

Tijekom vrhunca pomrčine na Pacifiku, Mjesec će prekriti 93% Sunčevog središta, bacajući upečatljiv svjetlosni prsten u trajanju od 7 minuta i 25 sekundi. Međutim, ključno je upamtiti da izravno gledanje u sunce tokom pomrčine nikada nije sigurno bez odgovarajuće zaštite za oči.

Put pomrčine proteže se na nevjerojatnih 8800 milja, počevši južno od Havaja u sjevernom Tihom oceanu i završavajući sjeverno od Južne Georgije u južnom Atlantskom oceanu. Dok većina puta prolazi preko vode, nekoliko odabranih lokacija na kopnu, kao što je Rapa Nui (Uskršnji otok) i dijelovi Čilea i Argentine u Južnoj Americi, doživjet će prstenastu fazu.

Rapa Nui, smješten u južnom Pacifiku između Tahitija i Južne Amerike, svjedočit će spektaklu u cijelosti. Ovaj udaljeni vulkanski otok, poznat po svojim zagonetnim moai statuama, posljednji je put doživio potpunu pomrčinu Sunca 2010. ‘Vatreni prsten‘ bit će istaknut na nebu, dosezati 67 stepeni iznad sjevera i trajati nekoliko minuta na različitim točkama na otoku.

U Južnoj Americi, put pomrčine prolazi kroz južni Čile i Argentinu. Iako velik dio staze ostaje iznad ruralnih i nepristupačnih područja, ključne lokacije kao što su Cochrane i Chile Chico u Čileu, te Nacionalni park Perito Moreno i Puerto Deseado u Argentini, nude vrhunske prilike za promatranje.

Za entuzijaste koji traže dramatičnije iskustvo, surova regija Patagonije u Čileu obećava jedinstvenu točku gledišta, s pomrčinom koja se pojavljuje 26 stupnjeva iznad horizonta. U međuvremenu, obalna područja Argentine nude vedro nebo i priliku da svjedočite fenomenima poput Bailyjevih kuglica.

Ova nadolazeća prstenasta pomrčina Sunca predstavlja rijedak nebeski spektakl za one koji imaju dovoljno sreće da joj svjedoče unutar prstenaste staze. Kao i uvijek, odgovarajuća zaštita očiju ključna je za sigurno uživanje u ovom događaju koji izaziva strahopoštovanje.

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.