17.7.2024. 16:02
0
Radnik koji je bio na bolovanju 15 godina tužio firmu jer mu nije dala povišicu
Muškarac koji je bio na bolovanju od 2008. godine pokušao je tužiti kompaniju za koju je bio zaposlen nakon što su mu odbili povećati platu dok nije radio.

Ian Clifford, iz Ujedinjenog Kraljevstva, bio je zaposlen u tehnološkom gigantu IBM, ali nije mogao raditi za njih 15 godina jer je bio na bolovanju zbog mentalnog zdravlja od 2008. godine. Kompanija je postigla dogovor s Cliffordom, prema kojem je on ostao zaposlenik IBM-a, ali bez obaveze da radi.

Godine 2013. stavljen je na plan invalidnosti nakon što se žalio da nije dobio povišicu otkako je napustio posao. Plan je bio osmišljen kako bi osigurao da zaposleni primaju tri četvrtine svoje dogovorene zarade, što je značilo da Clifford prima godišnju platu od £54,000 (70,447 USD) - uprkos tome što nije radio niti jedan dan u posljednjih 15 godina.

Prema izvještajima, on će nastaviti primati ovaj iznos do 65. godine, što će iznositi više od 1,9 miliona dolara. Međutim, to nije bilo dovoljno za Clifforda, koji je podnio tužbu protiv IBM-a na osnovu diskriminacije zbog invalidnosti. Bio je nezadovoljan što njegova plata nije porasla u posljednjih 10 godina i pokušao je tužiti kompaniju.

Clifford je rekao da je bio tretiran "nepovoljno" jer nije dobio povećanje plate od 2013. godine, te je upozorio da će "vrijednost plaćanja ubrzo opasti" zbog visoke inflacije. Rekao je za The Telegraph 2023. godine: "Svrha plana bila je pružiti sigurnost zaposlenicima koji nisu u mogućnosti raditi - to nije postignuto ako su plaćanja zauvijek zamrznuta."

Međutim, stvari nisu išle u Cliffordovu korist nakon što je tribunal za zapošljavanje odbacio njegovu tvrdnju. U odbacivanju slučaja, sudija Paul Housego je rekao: “Aktivni zaposlenici mogu dobiti povišice, ali neaktivni zaposlenici ne, što je razlika, ali nije, po mom mišljenju, šteta uzrokovana nečim što proizlazi iz invalidnosti.

“Tvrdi se da je izostanak povećanja plate diskriminacija zbog invalidnosti jer je to nepovoljniji tretman od onog koji imaju osobe bez invaliditeta.

“Ova tvrdnja nije održiva jer samo osobe s invaliditetom mogu koristiti plan. Nije diskriminacija zbog invaliditeta što plan nije još velikodušniji.”

Sudija je tvrdio da bi čak i ako bi vrijednost od 50,000 dolara godišnje prepolovila za trideset godina, to i dalje bila vrlo "značajna dobit".

Cliffordov LinkedIn profil kaže da je "medicinski penzionisan" od 2013. godine, piše Unilad.

(Ajdin B.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.