27.2.2017. 21:23
0
Iz Saveza za promjene poručuju: Nećemo blokirati rad institucija BiH
Poslanici pozicije i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske u izjavama nakon posebne sjednice na kojoj je razmatrana "Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore" složili su se da je sve bilo farsa, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD, istakao je da je farsa bilo sve što su tražili iz Saveza za promjene (SZP). Sporan je četvrti zaključak, oko kojeg se pozicija i opozicija nisu usaglasile, a u kojem je NSRS pozvala je sve predstavnike RS u zajedničkim institucijama da iskoriste pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou BIH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS-a, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja.

Višković smatra da opozicija na nivou RS-a, koja predstavlja RS u institucijama na nivou BiH prikriva nemoć u vlastiti redovima, kako ne bi morali da priznaju da ne mogu da upravljaju stranka i da nemaju poslušnost svojih članova.

"Mi samo tražimo da se primenjuje Dejtonski mirovni sporazum i uvađava uređenje BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda", naveo je Višković.

On smatra da se na pitanju revizije presude radilo više mjeseci i da su Međunarodni sud i međunarodna zajednica u dosluhu sa bošnjačkim korpusom, a da je RS mogla uraditi samo ovo što je uradila. Naglasio je da se desila ogromna šteta po RS, a prije svega po BiH, jer su ugrožene institucije BiH.

"Ovo je nonsens jer smo mi iz RS-a došli u poziciju da branimo institucije BiH od onih koji se zaklinju u BiH", rekao je Višković.

Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske optužio je SZP da nisu raskinuli koaliciju sa SDA te da su svo vrijeme usaglašavali stavove sa nekim van RS.

"Naređeno im je da dostignuti nivo srpskog jedinstva moraju srušiti", rekao je Stevnandić.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a rekao je da SZP ne smatra da Srbi u zajedničkim institucijama treba da blokiraju čitavu BiH zarad Suda i Tužilaštva BiH.

"Milorada Dodika i Stevandića ne interesuje revizija presude u potpunosti nego da nas dovedu u dodatnu krizu zato što smatraju da treba ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH", rekao je Govedarica i dodao da ako imaju nešto protiv Suda i Tužilaštva BiH "neka sprovedu odluku o referendumu o radu ovih institucija, a ne da zaključcima dozvoljavaju Bakiru Izetbegoviću da svu krizu koju je napravio prenese u RS".

Govedarica smatra da je sporni zaključak, između ostalog, i u koliziji sa ostalim zaključcima koji se tiču Reformske agende, ali je dodao da će SZP braniti interese RS u Sarajevu.

"Sve je ovo bila vrsta farse u koju je vlast željela da nas uvuče da blokiramo državu BiH i RS zbog Milorada Dodika i mnogih koji su u poziciji da polažu račune pred Sudom i Tužilaštvom", kazao je Govedarica.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a smatra da sporni zaključak nije u interesu građana RS-a jer ukoliko se sprovede ne mogu biti riješena pitanja klirinškog duga, pasoša, zakona o akcizama...

"Strankama SNSD-u, DNS-u i SP-u nije stalo do rješavanja pitanja revizije presude nego isključivo do vraćanja usluga Izetbegoviću koji im je pomogao u predizbornim kampanjama", rekao je Borenović.

Govedarica je odgovarajući na pitanja novinara istakao da će Savjet ministara BiH funkcionisati u tehničkom mandatu, a da parlamentarne većine nema.

Govoreći o provođenju zaključaka koji su večeras usvojeni u Narodnoj skupštini RS-a glasovima pozicije Govedarica je rekao da se Vlada RS više puta oglušila o zaključke skupštine kao i da nije moguće da jedan nivo vlasti obavezuje drugi.

(Anadolu Agency / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.