8.3.2017. 13:40
0
Skandalozno: Krivci nikada nisu otkriveni, kralo se iz skladišta OS BiH od granata,haubica do raketa
Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Anto Jeleč odlučan je, barem na riječima, u svojoj namjeri da se otkriju i kazne osobe koje su iz kasarne u Bileći ukrale 14 pištolja. A šta je sa svim dosadašnjim slučajevima krađe oružja sa različitih lokacija na kojima se nalaze skladišta Oružanih snaga?

Nikada nijedan nije riješen niti su otkriveni oni koji su se drznuli i ukrali ne samo pištolje već i granate.O tome general Jeleč ne priča. Kao ni o tome da su gotovo sve krađe bile na lokacijama u RS, piše Patria.

Od onoga što se do sada zna, zabilježeno je da je u martu 2013.godine iz skladišta Kula-2 kod Mrkonjić Grada nestalo protivoklopno oruđe.

Provodeći vanredni nadzor na lokaciji skladištenja oružja Oružanih snaga BiH, pripadnici EUFOR-a i inspektori OS BiH su uočili manjak oruđa. O ovome je obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Mjesec dana kasnije iz jedinice OS BiH u blizini Doboja ukradeno je 5.000 tenkovskih granata, koje su nestale na putu od kasarne do poligona za uništavanje.

Radilo se o zloupotrebama prilikom uništavanja viška granata kalibra 100 mm, koje su se događale od februara 2008. do marta 2009. godine. I o ovoj krađi vođena je istraga, ali bez rezultata.

Krađa se odvijala u organizaciji jednog visokopozicioniranog pripadnika Oružanih snaga BiH kojem je pomagalo više civilnih osoba, koja su se pojavljivala u svojstvu vozača kamiona, kojim je transportirao bakar i mesing.

Ukradeno je 5.000 granata, a sve pod izgovorom da je namijenjeno za uništavanje u radionici Oružanih snaga na Manjači, gdje je trebalo da budu uništavane otvorenom detonacijom.

U maju 2013. godine Ministarstvo odbrane BiH počelo je sa inspekcijom svih skladišta naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, a povod su bili brojni slučajevi krađa.

Tako je utvrđeno da je iz vojnog skladišta kasarne u Visokom ranije nestalo 47 pištolja. U Busovači 8.500 komada municije i desetak ručnih bombi. Iz kasarne u Mrkonjić Gradu zabilježeno je da su ukradene navodeće rakete, fagot, namijenjene uništavanju tenkova.

U januaru 2014. godine nepoznate osobe ukrale su određenu količinu materijalno-tehničkih sredstava iz skladišta Oružanih snaga na vojnoj lokaciji Krčmarice u Banja Luci. 

Koliko je još slučajeva krađa oružja iz skladišta OS BiH za koje se i ne zna? 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.