9.3.2017. 15:23
0
Sastanak Vlade FBiH i Vlade RS-a, Novalić kaže da idemo dobrim putem
Realizacija mjera iz prva dva seta mjera iz Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu kreće se zavisno od entiteta u procentu od 40 do 60 posto - rečeno je nakon zajedničke sjednica vlada entiteta danas u Banjoj Luci.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je rekao da je razgovarano o onome što je urađeno i koji su efekti tih mjera te narednim obavezama koje su iz kraćeg seta mjera, a tiču se socijalnih zakona, te poslovnog okruženja.

Kazao je i da je bilo riječi o Pismu namjera te obavezama koje je neophodno izvršiti na nivou FBiH i države.

-Konstatovali smo da idemo dobrim putem - rekao je Novalić na pres-konferenciji.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da je razgovarano o suzbijanju “sive ekonomije” te efektima implementacije zakona iz te oblasti koje je usvojila Vlada RS-a.

Bilo je riječi i o daljem usaglašavanju zakona, a vlade će intenzivirati borbu protiv sive ekonomije i tražit će i da se u Brčko Distruktu usvoji zakon o fiskalizaciji.

Nakon druge zajedničke sjednice vlada entiteta, istakla je da je bilo riječi o infrastrukturnim projektima koje su podržale obje vlade, s ciljem boljem povezivanja između RS i FBiH.

Predstoji i usaglašavanje o trasi autoputa Sarajevo-Beograd.

Cvijanović je na pres-konferenciji istakla da postoji opredjeljenje vlada da se izvrši razmjena matičih knjiga za pogranične općine u okviru BiH.

Najavljena je harmonizacija propisa u oblasti poljoprivrede kako bi taj sektor mogao da se razvija, a radit će se i na ujednačavanju poticaja za ratare.

S državnim nadležnim ministarstvom neophodno je, kaže, raditi na zaštiti domaće proizvodnje.

Istakla je da je sjednica rezultat opredjeljenja premijera da se razvija saradnja dviju vlada.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.