14.3.2017. 11:14
0
Konferencija u Sarajevu - Borba protiv korupcije mora biti neselektivna
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović izjavio je danas da BiH ima mnogo toga da uradi u pogledu borbe protiv korupcije, i to kada je u pitanju kompletiranje ili poboljšanje zakonodavnog okvira, ali i jačanje institucionalnih kapaciteta i saradnja s građanima BiH.

- To su tri stuba na kojima institucije BiH, pa i PSBiH i Vijeće ministara BiH treba da rade  da bi se osnažila borba protiv korupcije - istakao je Džaferović uoči konferencije "Borba protiv korupcije unapređenjem zakonodavnog okvira, jačanjem institucija i povećanjem saradnje s građanima".

Na konferenciji koju su danas u Sarajevu organizirali Misija OSCE-a u BiH i Agencija za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije u BiH učestvuju, između ostalih, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, pravosuđa, nevladinog sektora, ambasada i međunarodnih organizacija u BiH.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić podsjetio je da je u nadležnosti ove agencije i iniciranje aktivnosti u pogledu izmjena i dopuna postojećih zakonskih rješenja.

Kako je rekao, postojeći zakoni za borbu protiv korupcije u BiH moraju biti usklađeni s međunarodnim standardima i normama, a zajednički rezultat unaprijeđenih normi i ojačanih institucija treba biti uspješna primjena kvalitetnih zakonskih rješenja, što u BiH predstavlja određeni problem.

Prema procjeni ove agencije, unapređenje normativnih okvira trebalo bi ići u dva pravca, i to preispitivanja postojećeg okvira, analize primjene te usklađivanja s međunarodnim standardima i normama.

Drugi pravac bi bio upotpunjavanje pravnog okvira za borbu protiv korupcije donošenjem zakonskih rješenja u pogledu lobiranja te unapređenja postojećeg normativnog okvira.

Šabotić je napomenuo da Agencija postupa isključivo po dva zakona, Zakonu o Agenciji za prevenciju korupcije i Zakonu o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Za prvi zakon kazao je da je da je prilično nedorečen i neprecizan, da im pravi mnogo problema u radu prilikom njegove primjene te da je Agencija stoga pokrenula inicijativu za njegove izmjene i dopune.

Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama ocijenio je kao jedan od najboljih preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije.

- Međutim, ovaj zakon nije obuhvatio sve u BiH, jer se odnosi samo na 22.000 uposlenih u 75 bh. institucija, što znači da ne možemo pružiti zaštitu svima koji je traže - istakao je.  

Narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Dubravka Filipovski naglasila je da je za svaku zemlju u borbi protiv korupcije bitno da korupciju svede na najnižu moguću mjeru te da u toj borbi postoji nulta tolerancija.

- Da bi se ta dva cilja ostvarila, potrebno je da borba protiv korupcije bude neselektivna, da u njoj učestvuju sve institucije, da bude transparentna i da država preduzme odgovornost za borbu protiv korupcije - kazala je.

Smatra da je parlament važan kao najviša zakonodavna institucija u svakoj zemlji, jer, u okviru svojih nadležnosti, treba preduzeti značajne korake u kontroli izvršne vlasti i nadzoru nad javnim finansijama države.

Poručila je da je današnja konferencija važna za Srbiju zbog regionalne saradnje te da se svaka zemlja u regionu pojedinačno ne može boriti protiv korupcije.

- Ovu konferenciju vidim kao značajnu inicijativu u regionalnoj saradnji i razmjeni iskustava u borbi protiv korupcije - dodala je.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore kazao je da im je čast što su partneri u borbi protiv korupcije te da je to izazov za sve, domaće i međunarodne institucije.

Borba protiv korupcije, zaključio je ambasador, nije samo pitanje Agencije za prevenciju korupcije već i tužilaštava, sudova i parlamenata na svim nivoima.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.