14.3.2017. 20:29
0
Odgođeno glasanje za Zakon o PIO-u i izmjene Zakona o radu
Poslanici se ipak nisu izjašnjavali o izmjenama Zakona o radu i Zakonu o PIO-u, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u utorak, piše Patria.

Prema Vladinom prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o radu inspektori Federalne uprava za inspekcijske poslove neće moći vršiti provjeru zakonitosti rada u privatnim firmama. Ovaj posao, prema prijedlogu Vlade, ubuduće treba da rade kantonalne inspekcije.

Iz opozicije su kritikovali da je ovakav prijedlog ustupku HDZ-u BiH. A to su im omogućili iz SDA. Pojednostavljeno, smatraju iz opozcije, prema predloženim izmjenama Zakona o radu inspektor Federalne uprava za inspekcijske poslove, čije je sjedište u Sarajevu, neće moći kontrolirati rad nacrno u privatnim firmama u zapadnoj Hercegovini, ili u nekim drugim dijelovima FBiH.

Damir Mašić, zastupnik SDP-a rekao je da svi oni koji podrže ovakav Zakon o radu, rade direktno na ugrožavanju građana FBiH.

- HDZ BiH je dobio ne samo ono što su tražili, već su dobili i on što nisu mogli ni sanjati da će dobiti. Do kada će SDA više vršiti ustupke HDZ-u, na štetu građana Federacije – rekao je Mašić.

Iz opozicije kritiku u novi Zakon o PIO-u. SDP-ov zastupnik Elvir Karajbić rekao je da se radi o zakonu koji nema veze sa strategijom penzionog sistema, koja je podržana i od međunardonih finansijskih insitucija u vrijeme prošle Vlade.

- Prošla Vada predlagala je da se Zakon o PIO-u sastoji iz dva dijela. Jedan dio zakona odnosio bi se na sadašnje penzionere, a drugi dio na nove penzionere. Aktuelna Vlada to nije uzela u obzir. Neprihvativo je da donosite zakon koji uopće ne tretira oko 400.000 postojećih penzionera – rekao je Karajbić. 

- Nije u redu ni to da se govori da će novi penzioneri imati penzije koje su veće od 400 KM. Prava istina je da će takve penzije imati jedino oni čija je plaća bila veća od 800 KM. Ukoliko ste imali manju plaću, imat ćete penziju koja je manja od 400 KM. A tavih je u FBiH najviše – rekao je Karajbić.

Zastupnik DF-a Dženan Đonlagić rekao je da Vlada u novom Zakonu o PIO-u predviđa da će za ostvarivanje penzije biti potrebno najmanje 15 godina radnog staža. Đonlagić pita šta će biti sa onima koji nisu uspjeli sakupiti taj broj godina.

- Šta je sa onima koji su imali deset godina radnog staža, ili 14 godina. Njima propada novac koji su uplaćivali sve te godine? – rekao je Đonlagić. On je dodao da Vlada novim Zakonom mijenja sistem isplate penzija, ali ne osigurava nove izvore punjenja penzionog fonda, što njemu daje za pravo da vjeruje kako novi Zakon o PIO-u neće donijeti potrebne reforme u penzionom sistemu FBiH.

Zakon nije podrao ni zastupnik Dennis Gratz iz Naše stranke. 

Zakon o PIO-u ranije je usvojen na Predstavničkom domu, ali nije prošao Dom naroda. Nakon nekoliko dodatnih izmjena na Vladi FBiH, Zakon je ponovo došao na Prestavnički dom, piše Patria.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.