18.3.2017. 9:19
4
Dodik ublažio stavove: Nema secesije RS, zabranio bih uvoz u BiH iz Srbije, Hrvatske, Slovenije
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik bio je gost Face TV kod Senada Hadžifejzovića gdje je kazao da neće biti otcjepljenja RS-a kao i da on ne podržava secesionističke ideje, piše Patria.

Dodik je ipak naglasio da nije zadovoljan statusom RS-a ali da je neće voditi u avanturu.

- Nijedna aktivnost koju provodim ne smije da dovede do nasilja. Ja sam spreman da se odreknem bilo koje aktivnosti koja bi u suštini mogla da izazove nasilje. Razumio sam neke poruke onih koji su se pozivali na rat. Stvari u RS i BiH se moraju rješavati dijalogom - naveo je Dodik.

Predsjednik RS-a i SNSD-a ipak je za razliku od svojih ranijih javnih istupa bio nešto blaži u stavovima ali je kazao da BiH u političkom smislu ne može da preživi.

- Ako i bude nekad nekog razlaza, onda to mora da ide na miran način, bez prijetnji. Uvijek sam govorio da sam za izvorni Dejtonski sporazum i to je sasvim legitimna politička pozicija u kojoj i Dejton i Ustav moraju da se poštuju. Legitimna je stvar da se Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH dogovoraju bez uticaja stranaca - naglasio je Dodik.

On je istakao da je bošnjački narod dobar, radan i pošten, ali da ne zaslužuje političku elitu koju ima u Sarajevu, koja mu sije iluziju i koja ga ne vodi ka realnosti boljeg života.

Govoreći o novcu Vlade RS koji je utrošen za lobiranja i predstavništva u SAD, Dodik je kazao da je iznenađen cifrom od 30 miliona KM, ali „to je za nekih 10-ak godina u prosjeku po 3 miliona što i nije puno“. Na konstataciju Hadžifejzovića da je Dodik potpisnik tih ugovora kao i premijerka RS Željka Cvijanović, Dodik je kazao da lobisti nisu zastupali njega već RS.


- I da to nisu činili ko zna šta bi bilo sada sa RS- kazao je Dodik.

Dodik je također govorio i o ekonomskim temama, te je kazao da još uvijek stoji pri mišljenju da su u BiH na određeni period treba zabraniti uvoz vode ili sokova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije kako bi se domaća ekonomija ojačala.



(Patria/Admir Oručević)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.