23.3.2017. 12:30
0
U Tuzli javna rasprava o nacrtima zakona o turizmu i boravišnoj taksi FBiH
Javna rasprava o Nacrtu zakona o turizmu FBiH i Nacrtu zakona o boravišnoj taksi FBiH, u kojoj su učestvovali predstavnici federalnog i kantonalnog resornog ministarstva, Turističke zajednice TK-a i turistički djelatnici ovoga kantona kojih se tiču ovi zakoni, održana je danas u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Sekretarka Federalnog ministarstva okoliša i turizma Kasema Ćatović istakla je da je ono što je najintrigantnije u zakonima o turizmu te boravišnoj taksi koji su usvojeni u formi nacrta u Federalnom parlamentu, jeste novi način organizovanja turističkih organizacija, kao i nepostojanje mogućnosti naplaćivanja članarine u korist turističkih organizacija.

-Očekujemo da će se ova oblast urediti, da će se smanjiti prostor za sivu ekonomiju i da će doprinijeti boljem razvoju turizma - kaže Ćatović.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a Mirsad Gluhić ističe da se ovim zakonima jačaju lokalni uredi turističke zajednice, što je intencija i resornog ministarstva, jer lokalne zajednice razvijaju i najbolje znaju svoje potencijale.

-Turističke zajednice TK-a će ostati u jednoj formi, ne u postojećoj, ne s ovoliko zaposlenih i ne s ovolikim ovlaštenjima, a lokalne uprave preuzimaju odgovornost za razvoj turizma u kantonu - naveo je Gluhić.

U zakonu o turizmu će, kako je dodao, biti definirani i turistički vodiči te uređene i licencirane turističke agencije.

Gluhić ističe da ovaj zakon definira i raspodjelu sredstava prema kojoj 80 posto ide lokalnim zajednica, 10 posto Federaciji BiH, 10 posto kantonu, a zakon je usaglašen i s onim u Republici Srpskoj.

Direktor ureda Turističke zajednice TK-a Asim Bečić navodi da zakon o turizmu FBiH uređuje i definiše kompletnu oblast turizma, od turističkih agencija, turističkih zajednica, kojih po nacrtu ovog zakona neće biti, nego će prerasti u turističke organizacije, zatim turističkih vodiča, do smještajnih kapaciteta i dodjele nepovratnih sredstava i subvencija za određene projekte.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.