24.3.2017. 13:07
2
Jusić svojim izjavama stvara alibi Ivaniću, radi li to svjesno ili je ucijenjen
Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić koji je jučer smijenjen na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH svojim se izjavama nijednog trenutka ne razlikuje od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je 9. januara postrojavanjem OS BiH djelovao protivustavno, protivzakonito i vaninstitucionalno.

Naprotiv, Jusić prema onome što je rekao u svoju odbranu samo dublje tone i amnestira Mladena Ivanića, piše Patria.

Neki od bivših ministara odbrane i generali OS BiH su nam kazali da ne mogu vjerovati da je Jusić u svojim izjavama povukao paralelu između pripadnika OS BiH iz reda srpskog naroda koji su 9. januara po Ivanićevoj naredbi izašli nezakonito na ulice, i bošnjačke oficire koji su ga u skladu sa zakonom upozoravali da njegov potpis znači kršenje odluke Ustavnog suda BiH.

- Apsolutno bih uradio isto, jer moja funkcija nije važna. Tog momenta je važnije bilo zaustaviti dva procesa. Jedan koji se dešavao kod pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, jer su neodgovornim politikama dovedeni da biraju između RS i BiH. Otišli su prije 9. januara sa posla ne znajući hoće li se 10. vratiti. S druge strane, Bošnjaci, redom razni komandiri, komandanti, počeli su biti veći od članova Ustavnog suda, analizirajući trebaju li nešto izvršiti ili ne trebaju, kazao je Jusić.

Za naše sagovornike ovakva izjava je ili odraz njegovog neznanja i nesnalaženja na ovoj političkoj funkciji, ili se radi o ucjenama zbog istrage koju Tužilaštvo BiH vodi već godinama protiv njega zbog sumnji da je navodno počinio ratne zločine.

- Zaista ne možemo da vjerujemo da daje takve izjave. Znao je da nisu Izetbegović i Čović dali saglasnost da Ivanić postroji pripadnike 6. pješadijske brigade OS BiH, znao je da postoji Odluka Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar proglašen neustavnim praznikom. Znao je da krši zakon, znao je da pripadnici OS BiH iz reda srpskog naroda su dobili naredbu od Ivanića da po cijenu posla moraju izaći na ulicu. Zašto nije kontaktirao Bakira Izetbegovića kao svog vrhovnog komandanta da provjeri šta i kako uraditi?

Zašto nije kontaktirao lidera SBB Fahrudina Radončića, jer su ga oni predložili na tu funkciju? S kim se Jusić uopšte konsultovao?

S druge strane, bošnjački oficiri koji su mu pisali i upozorili ga da se krši odluka Ustavnog suda, da se postupa protivno zakonu bili su dužni to uraditi, jer je on u lancu komandovanja prva politička ličnost. Da to nisu uradili ti bošnjački oficiri i oni bi bili odgovorni za protivzakonito djelovanje.

Jusić opravdava Ivanića koji je djelovao iza leđa Izetbegovića i Čovića. Uskoro će biti objelodanjen Pregled obrane BiH, i tek tada će biti jasno koliko je štete nanio Jusić svojim potpisima i šta je uradio, kažu naši sagovornici. 

Jusićeva smjena koja je izglasana u Predstavničkom domu, navjerovatnije neće proći na Domu naroda BiH.  


(Patria/Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.