28.3.2017. 21:33
0
Parku rok do petka da Baltića vrate na mjesto direktora
Općinski sud u Sarajevu dao je roka tri dana aktuelnom direktoru Javnog komunalnog preduzeća 'Park' Alenu Ramiću da direktorsku poziciju prepusti Safetu Baltiću.

U protivnom, i Ramiću i Parku prijeti novčana kazna, a Baltića bi na čelo Parka mogla vratiti sudska policija!

Baltića je Nadzorni odbor preduzeća smijenio sa pozicije direktora u junu 2016. Skupština preduzeća i Skupština Kantona Sarajevo prethodno nisu usvojile finansijski izvještaj Parka za 2015., što je Nadzornom odboru bio alibi za Baltićevu smjenu. Na njegovo mjesto postavljen je Alen Ramić, predsjednik Općinskog odbora SBB-a u Hadžićima. Naknadno je ustanovljeno da su Skupština preduzeća i Kantonalna Skupština finansijski izvještaj Parka odbile, a da ga nisu ni razmatrale.

Sedam mjeseci kasnije Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje po kojem Baltićevu smjenu proglašava nezakonitom, i stavlja je van funkcije.

- Vlada KS je usvojila izvještaj o poslovanju Parka za 2015., ali izvještaj nije usvojila Skupština. Nije ga ni razmatrala, jer bi, inače utvrdila da finansijski izvještaj nije negativan, da je gubitak u poslovanju mnogo manji u odnosu na prethodne godine što govori o uspješenom upravljanju i poslovanju društva – navodi se u rješenju Općinskog suda Sarajevo.

Sud u rješenju nalaže Parku da Baltića vratio na posao i omogući mu obavljanje poslova direktora, i to do isteka mandata u maju ove godine. 

Isto rješenje donio je i novi Nadzorni odbor Parka. Rješenjem Nadzornog odbora od 16. januara ove godine Ramić se razrješava dužnosti v.d. direktora Parka, a nalaže se i primopredaja dužnosti Safetu Baltiću najkasnije do 30 januara. Istom Odlukom Služba za opće, pravne i kadrovske poslove se zadužuje da izvrši u sudskom registru promjenu funkcija i lica ovlaštenih za zastupanje preduzeća...

Više od dva mjeseca kasnije Alen Ramić je i dalje direktor Parka, a Baltiću se ne dozvoljava povratak na posao. Rješenje Općinskog suda u Sarajevu nije ispoštovano!

Suad Sultanić, advokat Safeta Baltića izvjestio je Općinski sud u Sarajevu da je sa klijentom Baltićem pokušao ući u prostorije Parka, ali da im to nije dozvoljeno. 

- V. d. direktora Parka Alen Ramić je izjavio da „odbija postupiti po nalogu Suda – obavijestio je advokat Sultanić Općinski sud, te zatražio asistenciju sudske policije.

Na pismeni upit Patrije kako je moguće da iz 'Parka' nisu ispoštovali presudu Općinskog suda u slučaju Blatić, premijer Vlade KS Elmedin Konaković nije želio komentarisati.

O slučaju Park raspravljalo se i na posljednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. SDP-ova zastupnica Segmendina Srna-Bajramović zatražila je izjašnjene Vlade, Ministarstva finansija i Ministarstva pravede i uprave da se izjasne o neprovođenju presude Općinskog suda, ali i da obznane podatke koliko u Kantonu Sarajevu ima neprovedenih sličnih presuda.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.