15.4.2017. 15:53
0
Pacijente masovno vraćaju sa KCUS-a: Mjesecima ne rade aparati, nema reagensa, lijekova
I dok generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ne želi odgovoriti na brojna pitanja medija, ali i javnosti o problemima u najvećoj bolnici u BiH koje pokušava minimizirati putem određenih medija bliskih SDA, očajni pacijenti iz dana u dan dokazuju da stanje na KCUS-u nikada nije bilo gore, piše bh. novinska agencija Patria.

Poznato je da na KCUS-u nema osnovnih uslova za rad od običnih gumenih rukavica, gaza, ubrusa, lijekova u kliničkoj apoteci, reagensa, na kraju je uvedena i nova praksa – vraćanje pacijenata s klinika!

Tako je jedna pacijentkinja vraćena sa Klinike za nuklearnu medicinu i endokrinologiju jer nisu u mogućnosti uraditi scintografiju skeleta. Inače, ovim pregledom (gama kamerom se snimaju pojedinačni dijelovi tijela glava, prsni koš, kičma, zdjelica, ekstremiteti) može se utvrditi postoji li tumor kostiju, frakture, metaboličke bolesti skeleta, artritisi...



Potvrda koja je izdata pacijentici

Za otkrivanje svake bolesti ključnu ulogu igra vrijeme, no upravo ovakvi primjeri pokazuju nemar pojedinih ljekara i menadžmenta KCUS-a.

Ovo nije prvi slučaj gdje se pacijent vraća sa klinike zbog nedostatka opreme ili kvara na aparatu. Drugi pacijent upućen je u Tuzlu jer je na KCUS-u više mjeseci u kvaru angio-sala te nisu u mogućnosti realizirati digitalnu subtrakcionu spinalnu angiografiju.  

U konzilijarnom mišljenju navedeno je da je za ovog pacijenta urađen dijagnostički proces dostupnim metodama u KCUS-u (!?) Iznenađujuće i poražavajuće je da su osiguranici u Kantonu Sarajevo prinuđeni ići u Tuzlu na konsultacije i dodatnu dijagnostiku, jer nema uslova na KCUS-u.


Pacijent se upućuje u Tuzlu

Brojni pacijenti svakodnevno se vraćaju sa KCUS-a gdje nema reagensa te ne mogu izvaditi potrebne nalaze ili uraditi preglede zbog kvara na aparatima.

Ovi slučajevi pokazuju da je menadžment KCUS-a na račun pacijenata odlučio smanjiti dug pa se tako aparati mjesecima ne popravljaju, ne nabavljaju se reagensi, a pacijenti potrebni materijal za neke operacije kupuju u privatnoj apoteci po preporuci KCUS-a. Troškovi će im se refundirati tek za nekoliko mjeseci.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, čini se, nikada nije bio u težoj situaciji. Masovni odlasci ljekara, ukidanje KUM-a ponedjeljkom i petkom, gašenje klinika na KCUS-u, nestašica lijekova i osnovnih sredstava za rad, rezultat je rada direktorica Sebije Izetbegović koja je i na čelu Odbora za zdravstvo SDA. Upravo se među članovima SDA sve češće može čuti kako bi zdravstvenu uslugu potražili daleko od KCUS-a.

Posebna priča su liste čekanja na operaciju djece na Pedijatriji, kao i higijenski uslovi ove klinike. No, o tome direktorica Izetbegović ne želi ni govoriti. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.