27.4.2017. 18:39
0
Ajnadžić: Da li je Centar važniji od 10 drugih općina?
Načelnik općine Centar u Sarajevu, Nedžad Ajnadžić govorio je o aktuelnostima u ovoj općini, a odgovorio je i na pitanje da li je ta općina važnija od 10 drugih.

U uvodu je kazao da podržava aktivnsoti vezane za akciju "Jesi li za basket", a kazao je da je to vrsta podsticaja koja promoviše dobre ideje.

"Da mlade ljude umjesto po kafanama, restoranima i kafićima - angažujemo sportski i kondiciono, a da sebe stave na prostor gdje se igra basket, po mahalama i ulicama", kazao je Ajnadžić.

Obećao je šansu svim mladim ljudima da igraju basket, te da će u općini Centar sva napuštena i igrališta u lošem stanju popraviti.

Ajnadžić je odgovorio kakvo je aktuelno stanje sa izgradnjom škole na Šipu?

"Škola neće sigurno biti završena u ovoj godini. Važno je da je ta škola u visokom prioritetu. Obezbijedili smo za prvu fazu sredstva od tri miliona i 100.000 KM, a glavni projekat ulazi u fazu revizije. 15. maja objavljujemo javni poziv gdje ćemo pozvati sve izvođače, a najbolje ćemo uvesti u posao i počinjemo sa izgradnjom škole", kazao je Ajnadžić.

Završetak radova je planiran za dvije do tri budžetske godine, a ukupno će koštati osam miliona KM, kazao je.

Šta je sa kružnim tokom u istom naselju?

"To je problem koji je vezan sa općinom Vogošća. Zainteresovani smo da gužvi bude što manje. Rješavanje kružnog toka je u projektnoj fazi. Do 15. maja će projekat biti završen, a investiciju će voditi Federalna direkcija za ceste. Obezbijeđeno je milion i 400.000 KM, a mislimo da se može uraditi kružni tok koji nije zahtjevan. Ako ne bude harmonizovanog rješvanja kružnih tokova, a to su još dva u Vogošći nismo sigurni da ćemo smanjiti gužvu", ocijenio je.

Sve općine u Sarajevu imaju načelnike koji su iz SDA stranke, izuzev Starog Grada - gdje je načelnik bivši član, danas nezavisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić. Kakva je harmonija između općina?

"Svi načelnici općina sarađuju. Nema razlike između poimanja lokalnih problema u Starom Gradu, ili problema koji su evidentni u Centru. Usaglašavamo sva pitanja koja su esencijalna za građane", kazao je.

Ispričao je  da nije bilo ugodno slušati sve reakcije na otvaranje trotoara ispred Predsjedništva BiH, ali kaže da on to nije organizovao - nego je došao na poziv Saveza paraplegičara.

U kojoj fazi je rekonstrukcija trga kod Narodnog pozorišta Sarajevo?

"Proveli smo tendersku proceduru. Pri kraju smo odabira izvođača. Sutra ćemo objaviti ko je to. Priželjkujem da neće biti žalbi, jer ga želimo završiti do Sarajevo Film Festivala", izjavio je Ajnadžić.

Da li je stvarno općina Centar važnija od 10 drugih, kako je to kazao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA nakon lokalnih izbora u 2016. godini?

"Dugo se pričalo o tome, karikiralo se. Ali postoje faktori po kojima je općina Centar važnija od 10 drugih. Budžet je veći, i preko deset puta nego kod nekih općina. U tom kontektstu da, po broju stanovnika, institucija... Ali, postoje faktori gdje je općina Centar na zadnjem mjestu", izjavio je Ajandžić.

Na koncu gostovanja, komentarisao je i aktuelnu situaciju u SDA, obzirom na ukore i pojedina isključenja iz ove stranke.

"Mislim da nisam pogodna adresa da govorim o tome. Osjećam problem, ali svakako moramo odgovoriti. Reći ću u svoje ime. Lično mislim je rukovodstvo stranke trebalo biti posvećeno i sa više strpljenja rješavati probleme koji su evidentni u ličnim odnosima. S druge strane, četvorka je trebala imati više razumijevanja, dijaloga i da se smanje razlike u odnosu na sve probleme", izjavio je Ajnadžić.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.