28.4.2017. 13:46
0
Izaslanstvo PSBiH na godišnjem zasjedanju PSVE u Strasbourgu
Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Senad Šepić, zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto i članovi Izaslanstva Mladen Bosić, Damir Arnaut i Milica Marković sudjelovali su u Strasbourgu na proljetnom dijelu redovitog godišnjeg zasjedanja PSVE, na kojem je, na zahtjev velikog broja zastupnika, vođena žustra rasprava o posjetu predsjednika PSVE Pedra Agramunta Siriji.

Nakon brojnih kritika koje su osobno upućene predsjedniku PSVE, Agramunt je izjavio da je želio da pomogne u pronalaženju rješenja za rat i izbjegavanju daljnje izbjegličke krize, ali i naglasio da je taj posjet bio greška.

Tijekom petodnevnog zasjedanja PSVE, Šepić i Marković sudjelovali su u radu Odbora za poštivanje obveza i angažmana zemalja članica Vijeća Europe (Monitoring odbor), na kojem je raspravljano o Prijedlogu izvješća o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH. Uz aktivno sudjelovanje članova izaslanstva iz BiH, na sastanku je zaključeno da će Izvješće biti predstavljeno na jednom od narednih zasjedanja PSVE.

Krišto je sudjelovala u radu Odbora za kulturu, znanost i obrazovanje PSVE, na kojem je razgovarano o statusu novinara u Europi, o političkom utjecaju na neovisne medije i novinarstvo te ulozi obrazovanja i kulture na novo partnerstvo i osobni razvoj i koheziju.

Damir Arnaut je sudjelovao u radu Odbora za pravna pitanja i demokraciju, kao i radu Potkomiteta za ljudska prava i provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava. Također je sudjelovao u raspravi o restrikcijama aktivnosti nevladinih organizacija, kao i o Izvješću o zlouporabama Interpolovog sustava.

Član Odbora za jednakost i nediskriminaciju PSVE Saša Magazinović koji je sudjelovao u radu ovog tijela PSVE, kao jedan od 20 političara iz Europe, pozvan da sudjeluje u otvaranju izložbe pod nazivom "Žene koje inspiriraju".

Tijekom zasjedanja PSVE glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland odgovarao je na brojna pitanja zastupnika PSVE, a komesar Vijeća Europe za ljudska prava Niels Muiznieks predstavio je Godišnje izvješće o aktivnostima za prošlu godinu.

Zastupnicima PSVE obratio se i kralj Španjolske Filip VI., kao i predsjednik Grčke Prokopis Pavlopoulos, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA/Merima Druškić) 

PSBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.