28.4.2017. 14:06
0
Gratz pokrenuo pitanje zapošljavanja u agencijama
Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz pokrenuo je pitanje zapošljavanja u federalnim agencijama nakon, kako se navodi u saopćenju za javnost ove stranke, afera u vezi sa zapošljavanjem bližih srodnika federalnog premijera Fadila Novalića i ministrice finansija Jelke Miličević.

-Gratz je uputio pitanje Finansijsko-informatičkoj agenciji FBiH i Agenciji za bankarstvo FBiH, nakon čega su obje agencije odbile dostaviti informacije o svojim zaposlenicima, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH. Tako Agencija za bankarstvo nije dostavila ime nijednog od zaposlenih, dok je FIA dostavila imena samo 11, koji su dali saglasnost, od ukupno 123 zaposlena. U vezi s tim, Gratz je pronašao Mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja ima zakonske ovlasti da tumači Zakon o zaštiti ličnih podataka. U tom Mišljenju – dat je jasan stav da ne postoji zakonska osnova da se skrivaju imena zaposlenika u agencijama - saopćeno je iz Naše stranke.

Navode da je u slučaju kada je Centar za istraživačko novinarstvo tražio informacije o zaposlenicima Centralne banke BiH, Agencija za zaštitu ličnih podataka dala jasan stav da imena zaposlenih moraju biti dostavljena.

-Tek ukoliko se pored imena i prezimena, zajedno s funkcijom koju obavljaju, vrstom ugovora, datumom zaključenja ugovora i važnosti ugovora nalaze i drugi podaci koji prema Zakonu spadaju u lične podatke, onda kontrolor zbirke mora tražiti saglasnost. Mi nismo tražili takvu vrstu podataka, već imena, prezimena, funkcije i vrste ugovora - kaže Gratz.

U saopćenju za javnost se navodi da direktori FIA-e i Agencije za bankarstvo krše zakon, suprotstavljajući se javnom interesu, odbijajući da javnosti daju na uvid imena zaposlenih u ovim državnim agencijama, što je, kako ističu iz Naše stranke, nedopustivo narušavanje pravnog poretka.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.