8.5.2017. 18:05
1
Gradnja pored Bunice nastavljena uprkos protestima mještana
Mještani Malog Polja dvadesetak kilometara od Mostara ponovo su jutros išli u policiju. Pored rijeke Bunice u ponedjeljak je osvanuo 60 metara dug zid. Govori se da bi tu mogao niknuti autokamp. Investitori su navodno braća Crnomerović, biznismeni iz Mostara.

Mještani Malog Polja tvrde da je bilo kakva gradnja pored Bunice nelegalna. Grad Mostar jeste izdao dozvolu za korištenje oko 40 kvadratnih metara obale, ali ne i za bilo kakvu gradnju.

- Policija je napravila zapisnik. Zvali smo i građevinsku inspekciju. Na teren bi trebali izaći u utorak. Zid koji je izgrađen mora biti srušen – rekao je Patriji jedan od mještana Malog Polja.

Bunica je jedina rijeka u Bosni i Hercegovini u koju se ne ulijeva niti jedna kanalizacija, zbog čega je voda iz rijeke pitka, a cijeli krajolik proglašen je jednim od najljepših prirodnih krajolika Hercegovine.



Od kraja 2015. traje pravna bitka mještana ovog pitomog mjesta u Hercegovini. Pokušavaju zaustaviti gradnju objekata duž Bunice. Dva su razloga za njihove oštre stavove: bilo kakva gradnja povećava rizik od poplava lokalnih kuća, gradnjom bi nestao jedan od najljepših hercegovačkih krajolika.

Stručnjaci su procijenili da je voda iz Bunice ljekovita, jer sadrži visoke koncentacije joda, piše Patria.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.