12.5.2017. 19:58
0
Detalji ugovora o prodaji vrijednih nekretnina u Počitelju
Biznismen Hasan Veledar kupio je u januaru 2009. godine više od 6.000 kvadratnih metara grada Počitelja, za svega 299.000 KM, od dioničarskog društva "Ugostiteljstvo i turizam" iz Čapljine (UIT Čapljina). Veledar je nekretnine u Počitelju plaćao nešto manje od 50 KM po kvadratu. Poređenja radi, renoviran stan od 70 kvadrata u Mostaru, tridesetak kilometara dalje prodaje se u oglasima po cijeni od 140.000 KM!

Ugovor između Hasana Veledara i tadašnjeg zastupnika društva "Ugostiteljstvo i turizam" Tahira Pervana potpisan je kod notara Salke Demića, piše Patria.

Među nekretninama koje je Veledar kupio od društva "Ugostiteljstvo i turizam" nalazi se i počiteljski rezervoar vode površine 68 metara kvadratnih. Nije jasno pod kojim okolnostima je neko mogao privatizirati javno dobro. Patria je u posjedu kupoprodajnog ugovora kojeg su kod notara Demića potpisali Pervan i Veledar. Navodi se čak 27 nekretnina koje je Veledar kupio od UIT-a za skromnih 299.000 KM.


U dijelu ugovora u kojem se spominje cijena od 299.000 KM stoji i to da se plaćanje izvrši prebijanjem dugova.

„Prihvata se ponuda Hasana Veledara iz Čapljine, kao najpovoljnija ponuda nekretnina i to: 1) Nekretnine u Počitelju upisane u zk. ul. broj 170, k.o. Počitelj, 2) Nekretnine upisane u posjedovni list broj 124 k.o. Počitelj za kupoprodajnu cijenu od 299.000 KM, s tim da se plaćanje izvrši prebijanjem dugova koje UIT Čapljina ima prema Hasanu Veledaru.

U Članu 5 istog ugovora se navodi da je kupac u cijelosti izmirio obaveze prema prodavcu, dok dug prodavca odnosno dug UIT-a prema Veledaru i dalje ostaje 152.500 KM.

Ne postoji objašnje pod kojim uslovima i kada se UIT zadužio kod Veledara za iznos od oko 450.000 KM. Do sada niko nije tražio reviziju ovakvog ugovora između UIT-a i Veledara.

Počitelj je historijsko urbano središte koje potječe iz 14. stoljeća. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Svjetski poznati umjetnik Safet Zec koji danas ima atelje u Počitelju neke od najboljih radova napravio je upravo na tom mjestu. Vrijeme prije smrti u kući u Počitelju provodio je i umjetnik Afan Ramić. 

Stari grad je smješten pored same ceste M-17. na putu Mostar – Čapljina. Govori se o desecima hiljada turista koji u samo nekoliko ljetnih mjeseci posjete Počitelj. 

Bosanskohercegovačka politika je zbog korumpiranosti na pragu da uništi Počitelj, tvrde mještani najpoznatijeg starog grada u Hercegovini, očajni i dezorijentisani. 

Novi vlasnik atraktivnih nekretnina u Počitelju, objašnjavaju, ograničio je kretanje lokalnom stanovništvu i brojnim turistima koji posjećuju Počitelj a utjecao je i na finansijske prihode lokalnog stanovništva.

Sanel Nezirić, advokat Hasana Veledara rekao je ranije za Patriju da njegov klijent ni u jednom trenutku ne krši zakon. Društvo 'Ugostiteljstvo i turizam' je prodavalo, a Veledar kupio imovinu koju su prodavali. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.