13.5.2017. 14:45
0
Džaferović pozvao isključene poslanike da vrate mandate stranci
Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA jednoglasno je donesena odluka o isključenju iz članstva Salke Sokolovića i Sadika Ahmetovića.

Nakon održane sjednice Predsjedništva novinarima se obratio potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, koji je kazao da je njihovo članstvo u SDA prestalo čim su osnovali nezavisni klub u državnom Parlamentu. 

- Samim time što su osnovali drugi klub prestalo je njihovo članstvo u SDA i sada smo donijeli odluku o njihovom isključenju. Naređeno je opštinskim odborima da ih brišu iz evidencije članova. Oni bi trebali vratiti mandate SDA-u koje su dobili od ove stranke a koje nikada ne bi dobili samostalno iako su bili nosioci lista, a Ahmetović čak i kompenzacione liste - poručio je Džaferović. 

Džaferović je još jednom poručio da je prioritet SDA usvajanje Zakona o akcizama.

- Predsjedništvo SDA smatra da je vrlo važno da BiH što prije usvoji set zakona o akcizama iz razloga o kojima smo do sada mnogo puta govorili. Izražavamo žaljenje što su u PSBiH prevagnuli politikanstvo i borba za jeftine političke poene, nad interesom države BiH i njenim ekonomskim razvojem. Očekujemo da nadležni hitno poduzmu korake kako bi set zakona o akcizama konačno bio usvojen - kazao je Džaferović.

Potpredsjednik SDA je novinarima kazao da je na sjednici Predsjedništva donesen zaključak o hitnom rješavanju problema fiansiranja Javnog RTV servisa.

- Smatramo da je najefikasnije to ostvariti naplatom putem računa za električnu energiju i Klub SDA u Parlamentu BiH zadužen je da uputi ovo u proceduru po hitnom postupku - kazao je Džaferović.

Džaferović je neprihvatljivim ocijenio prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je predložio hrvatski klub poslanika u državnom Parlamentu. 

- Smatramo da se mora implementirati odluka Sejdić-Finci i druge odluke Evropskog suda za ljudska prava što podrazumijeva mijenjanje Ustava BiH, brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, da se mora izvršiti popuna Doma naroda PSBiH pripadnicima ostalih, da se kod Doma naroda PSFBiH omogući izbor najmanje jednog pripadnika konstitutivnog naroda iz svakog kantona ako je izabran. Također, moraju se izvršiti Ustave FBiH i omogući dopuna kluba srpskog naroda. U pogledu Grada Mostara ostajemo pri stavu koji smo sa SBB-om predložili 2016. godine prije izbora. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.