20.5.2017. 9:38
0
Je li Zakon o visini stope zatezne kamate FBiH diskriminirajući
Povodom jučerašnjeg očitovanja Vlade Federacije BiH o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate F BiH, koji je Ustavnom sudu FBiH podnio potpredsjednik FBiH Milan Dunović, potpredsjednik Dunović pojašnjava sljedeće:

 - Predstavnici Vlada F BiH svojim jučerašnjim saopštenjem su potvrdili da smatraju da su radnici ravnopravni onda kada je zatezna kamata za sva radnička potraživanja 60 puta manja od kamate za sva druga potraživanja.

Međutim, izostavili su u svom saopštenju činjenicu da se ovako niska zatezna kamata od 0,2% na godišnjem nivou odnosi, ne samo na ranija, već i na sva buduća radnička potraživanja. Zaista ne vidim tu ni naznaku ravnopravnosti radnika kako se to pokušava reći u saopštenju Vlade FBiH - kaže Dunović.

U izjašnjenju Vlade je ukazano na to da je Zakon donesen u namjeri namjera da svim radnicima koji ostvaruju svoja prava putem suda bude omogućen ravnopravan položaj i da u što kraćem roku budu isplaćeni potraživani iznosi utvrđeni pravomoćnim odlukama suda uz pripadajuće kamate.

U obzir je uzeto i to da je za ostvarivanje drugih prava građana ključno održavanje likvidnosti privrede i budžeta svih razina vlasti, posebno sa stajališta osiguranja redovnih sredstava za normalno funkcioniranje države i zadovoljavanja potreba pojedinih socijalnih kategorija koje se finansiraju iz proračuna svih razina vlasti. Dakle, finansijska stabilnost i fiskalna održivost proračuna su imperativ za makrofinancijsku stabilnost i od javnog su interesa za sve građane BiH. Stoga Vlada FBiH smatra da Zakon nije diskriminirajući i da svi vjerovnici imaju jednak tretman.

(NAP/Alen Avdić) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.