21.5.2017. 20:35
0
Turista sve više, a pristup Počitelju autobusima i dalje blokiran
Grupa Počiteljaca pokazuju katastarske dokumente iz kojih se da vidjeti da je njihov komšija, biznismen Hasan Veledar protivzakonito uzurpirao ogromni parking na ulazu u sami grad Počitelj, zbog čega im autobusi sa turistima više skoro i ne svraćaju.


Govore da je lokalnim prodavačima voća i povrća to upolovilo zaradu, a kod ostalih mješta izaziva nelagodu. Pripremaju se da traže izjašnjenje Darka Šimovića, šefa Službe geodetskih i imovinsko–pravnih poslova u Općini Čapljina te od direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željka Obradovića. 

-  Ako pogledate u katastar vidjet ćete da se parking sada vodi kao vlaništvo Hasana Veledara – objašnjava novinaru Patrije jedna od Počiteljaca, razočaran zbog nepravde koja je pogodila nacionalni spomenik BiH i njegove mještane.

- Ali, ako se dalje zarovite u zemljišno-knjižne izvatke vidjet ćete da se spominju skroz drugi vlasnici, na prvom mjestu država Bosna i Hercegovina, te desetak fizičkih lica – pokazuje dokumentaciju te dodaje da Šimović i Obradović trebaju dati objašnjenje kako je moguće da se u katastru parking vodi kao vlasništvo Veledera, a u zemljišno-knjižnom izvatku kao vlasnik se spominje država i privatna lica.
Počitelj je historijsko urbano središte koje potječe iz 14. stoljeća. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Problem je nastupio kada je biznismen Hasan Veledar u januaru 2009. kupio više od 6.000 kvadratnih metara grada, i to za svega 299.000 KM, od dioničarskog društva 'Ugostiteljstvo i turizam' iz Čapljine (UIT Čapljina). 

Među 27 nekretnina koje je Veledar kupio nalazi se i počiteljski rezervoar vode površine 68 metara kvadratnih. 

Tu su i dvije parcele k.č. 2770 i k.č. 2774 označene kao 'Zgrada parking' površine 219 i 377 metara kvadratnih. 

Novi vlasnik atraktivnih nekretnina u Počitelju, objašnjavaju mještani, ograničio je kretanje lokalnom stanovništvu i brojnim turistima koji posjećuju Počitelj. To ne samo da je smanjilo prihode od turizma, nego je izmijenilo kompletan život u ovoj staroj čaršiji. 

- Veledar je postavio betonske žardinjere između ceste i parkinga, pa vozači sada nemaju gdje zaustaviti vozilo kako bi kupili namirnice. Mnogi nakon godina stajanja sada samo produže. Mala vozila se mogu 'provući' između žardinjera, ali ne i autobusi sa turistima. Mnogi nas zbog toga zaobilaze - žale se Počiteljici, koji o problemu pričaju nevoljko i pod uslovom anonimnosti, ali je evidentno da problema ima itekako. 

Sanel Nezirić, advokat Hasana Veledara rekao je ranije Patriji da njegov klijent ni u jednom trenutku ne krši zakon. Betonske žardinjare kojima je zabranio pristup Počitelju imaju ulogu da zaštite stari grad Počitelj. Smatra da nije prikladno da autobusi ulaze u Počitelj po vlastitom nahođenju vozača. 

Inspektori Federalne uprave za inspekcijekse poslove Amer Žilić i Omer Agović sačinili su u junu 2015. zapisnik u kojem također konstatuju da je sporni parking u vlasništvu privatnih lica i države Bosne i Hercegovine, ali Veledar ni nakon toga parking nije vratio u prvobitno stanje.

Počiteljici su odlični: "Ukoliko lokalne vlasti ne riješe ovaj problem u narednih nekoliko dana, razmišljamo da o svemu obavijestimo dražavno tužilaštvo i SIPA-u".

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.