22.5.2017. 12:23
0
Pravomoćnom presudom u predmetu Tutmić, nastavlja se sankcioniranje odlazaka državljana BiH na strana ratišta
Nakon izrečene pravomoćne presude kojom je Mehmed Tutmić osuđen na 4 godine zatvora, zbog pripadnosti organiziranoj terorističkoj skupini i sudjelovanja na stranim ratištima Sirije i Iraka, broj pravomoćno osuđenih državljana BiH za odlaske na strana ratišta i pridruživanje strukturama tzv. „ISIL“-a, dostigao je 23 osuđene osobe. Oslobađajućih presuda nije bilo.
Tužiteljstvo BiH zadovoljno je pravomoćnom i potvrđenom osuđujućom presudom za optuženog Tutmić Mehmeda, koji je za kaznena djela u svezi sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, osuđen na 4 godine zatvora.
 
Ovom presudom, u protekle 3 godine, ukupno 23 osobe pravomoćno su osuđene za kaznena djela u svezi sa odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. „ISIL“-a.  Niti jedan optuženik, protiv kojeg je optužnicu podiglo Tužiteljstvo BiH nije oslobođen krivnje, što ukazuje na kvalitet rada i temeljit i profesionalan rad Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija.
 
Ovaj podatak značajan je i sa aspekta prevencije, jer pokazuje da će osobe koje se odluče za počinjenje navedenih kaznenih djela, biti otkrivene i procesuirane, kao i da policijske, sigurnosne i pravosudne institucije BiH imaju kapacitete da se suprotstave terorizmu.
 
Za odlaske na strana ratišta i povezana kaznena djela, izrečene su pravomoćne kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina zatvora.
 
U odnosu na broj predmeta, pravosuđe Bosne i Hercegovine, najefikasnije je u regionu, kada je u pitanju otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela koja imaju veze sa terorizmom i značajan je partner u okviru globalne borbe protiv terorizma i terorističkih aktivnosti.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.