23.5.2017. 15:17
1
U BiH počela obuka o prepoznavanju terorista na graničnim prijelazima
Službenike koji rade na graničnim prijelazima u BiH danas su članovi novouspostavljenog OSCE-ovog mobilnog tima počeli obučavati o identifikovanju stranih terorističkih boraca na državnim granicama u skladu s međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Ovo je prva obuka ovakve vrste koju OSCE organizira u svijetu, te je BiH prva ugostila multinacionalni i interresorni OSCE-ov tim za obuku.  

- Trodnevna obuka će obuhvatiti teme djelotvornog korištenja baza podataka, otkrivanja falsifikovanih putnih isprava, analize i upravljanja rizikom, a bit će održana i tzv. štabna vježba - izjavio je Feni zamjenik šefa Jedinice za sigurnosnu saradnju pri Misiji OSCE-a u BiH Paul Martin.

Podsjetio je da je OSCE-ov mobilni tim za obuku uspostavljen 2016. godine i sastoji se od odabranih stručnjaka za zaštitu granica i borbu protiv terorizma iz država članica OSCE-a i država partnera za saradnju s OSCE-om, uključujući jednog predstavnika iz BiH.

Tako su prvog dana obuke stručnjaci iz UNHCR-a i INTERPOL-a radili na osvješćivanju policajaca, posebno graničnih agencija, o fenomenu da borci terorizma najčešće za svoj prelazak na strana ratišta koriste međunarodne aerodrome.

U naredna dva dana obuka će biti nastavljena s predavanjima edukatora iz Španije, Austrije i Malte.


(Fena/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.