Kadulja je aromatična biljka koja je od davnina poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Zbog svoje bogate kemijske strukture, kadulja se koristi u tradicionalnoj medicini širom svijeta, a njen učinak na zdravlje potvrđuju brojna istraživanja. Osim što je popularna kao začin u kuhinji, kadulja se cijeni i zbog svojih zdravstvenih koristi, piše Avaz zdravlje.
Poboljšava probavu
Kadulja je poznata po svom pozitivnom uticaju na probavni sistem. Pomaže u smanjenju nadutosti, grčeva i plinova, a također potiče proizvodnju probavnih sokova, što olakšava probavu hrane. Čaj od kadulje može biti odličan saveznik u smanjenju simptoma probavnih smetnji i stresa na želudac.
Prirodni antiseptik
Kadulja ima snažna antiseptička svojstva zbog svojih eteričnih ulja, a koristi se za liječenje manjih infekcija, rana i opeklina. Njena svojstva mogu pomoći u čišćenju i dezinfekciji rana, smanjujući rizik od infekcija. Također se koristi za grgljanje kod upala grla, smanjujući bol i oticanje.
Pomaže kod respiratornih problema
Kadulja je prirodni lijek za respiratorne probleme, poput prehlade, kašlja i bronhitisa. Njezina antiinflamatorna i antibakterijska svojstva čine je korisnom za ublažavanje simptoma gripe i prehlade, kao i za olakšavanje disanja. Inhalacija pare od kadulje može pomoći u otvaranju dišnih puteva i smanjenju upala, piše Avaz zdravlje.
Podržava zdravlje mozga
Kadulja ima svojstva koja mogu poboljšati mentalnu jasnoću i koncentraciju. Neka istraživanja sugeriraju da redovno korištenje kadulje može poboljšati funkciju pamćenja i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Njena sposobnost da poboljša protok krvi u mozgu čini je odličnim sredstvom za podršku mentalnoj oštrini.
Opuštanje i smanjenje stresa
Kadulja se također koristi za smanjenje stresa i anksioznosti. Eterična ulja kadulje mogu imati smirujući učinak na nervni sistem, smanjujući napetost i poboljšavajući san. Čaj od kadulje može biti koristan prije spavanja, jer ima opuštajući učinak i pomaže u smanjenju nesanice.
Kako koristiti kadulju?
Kadulja se može koristiti na različite načine. Neki od najpopularnijih su:
Čaj od kadulje - Najjednostavniji način upotrebe kadulje je priprema čaja. Dodajte suhe listove kadulje u vruću vodu, pustite da odstoji nekoliko minuta, procijedite i uživajte.
Kao začin u hrani - Svježi ili suhi listovi kadulje mogu se koristiti kao začin za meso, povrće i razna jela.
Eterično ulje kadulje - Eterično ulje kadulje koristi se u aromaterapiji za opuštanje, smanjenje stresa i poboljšanje koncentracije. Također se može koristiti za masažu ili inhalaciju.
Kupke i oblozi - Kadulja se može dodati u kupke za opuštanje mišića i smanjenje stresa, ili u obloge za liječenje manjih rana i upala, piše Avaz zdravlje.
(Sead M.)