27.5.2017. 20:40
0
Velić: FBiH nema servis podrške personalne asistencije za osobe s invaliditetom
Udruženje "Bosanski doktori za osobe s invaliditetom" okupilo je danas 20 polaznika na prvoj edukaciji personalnih asistenata, a potencijalni budući personalni asistenti imali su priliku da se informiraju o servisu podrške, ali i steknu znanja i vještine da bi se bavili tim poslom.
Direktorica Udruženja Amela Velić kazala je na pres-konferenciji da posao personalnog asistenta za osobe s invaliditetom nije prepoznat u Federaciji BiH, jer ih uopće i nema.

Pojasnila je da osobe koje obavljaju posao personalnih asistenata moraju biti odgovorne i fleksibilne, ali prije svega moraju imati određenu vrstu empatije i razumijevanja.

- Svaka osoba s invaliditetom u FBiH, za razliku od drugog bh. entiteta, imala je problem s pronalaskom bilo kakvog personalnog asistenta, a da ne govorimo kvalificiranog - istakla je.

Naglasila je da je cilj Udruženja omogućiti što većem broju osoba s invaliditetom da žive samostalno i samoodređeno, uz pomoć personalne asistentencije, te imaju ispunjen i kvalitetniji život.

- Velić je kazala da nadležne institucije nemaju sluha za problematiku osoba s invaliditetom u BiH te da je napredak, po pitanju donošenja zakona o socijalnim uslugama, tek u planu nakon što bude donošen zakon o jedinstvenoj listi invaliditeta koja podrazumijeva otklanjanje diskriminacije između samih osoba s invaliditetom odnosno pružanju podrške na osnovu uzroka invaliditeta - saopćeno je iz Udruženja.

Prva edukacija personalnih asistenata održana je u okviru projekta "Personalna asistencija za osobe sa teškim invaliditetom u BiH".

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.