1.6.2017. 20:00
0
Ima li opozicija u RS-u način da svrgne Dodika?
Opozicija u Republici Srpskoj dugo je najavljivala rušenje Vlade RS-a, ali nekih konkretnih koraka nije bilo. Uglavnom se sve završavalo na medijskim istupima, piše agencija Patria.

Međutim, u posljednje vrijeme opozicija je poduzela konkretne korake kako bi ostvarila svoj cilj. Oni su 15. maja dostavili Skupštini RS-a potpise sa zahtjevom da se na dnevni red uvrsti zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja vladi.

Pokušaj smjene entitetske vlade pao je jučer na samom dnevnom redu, jer opozicija nije uspjela skupiti dovoljan broj ruku da se zahtjev uvrsti na dnevni red.

Iako su iz opozicije napravili dokument na 200 stranica u kojem su iznijeli sve ono što smatraju da aktuelna vlada radi loše, ni to im nije pomoglo da ubijede dovoljan broj poslanika da se sruši vlada.

Šta je sljedeće?

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je već najavio moguće proteste protiv Vlade kazavši da će oni biti i brojniji i dugotrajniji od svih dosadašnjih.

Opći izbori u BiH održat će se za godinu i pol dana, tako da zaista nerealno djeluje opcija da bi opozicija mogla uspjeti u svojoj nakani da smijeni Vladu RS-a. Čak i ako bi se to desilo, pred aktuelnom opozicijom bi bilo izuzetno malo vremena da u djelo provedu svoj politički program.

Zapravo preuzimanje vlasti u ovom trenutku više bi škodilo njima nego vladajućem Dodikovom SNSD-u, jer bi im građani RS-a u oktobru naredne godine mogli ispostaviti račun za sve odluke aktuelne vlade.

Zato ovi pokušaji opozicije da se smijeni vlada djeluju više kao populistički potezi nego stvarna namjera da se nešto učini.

Kako sada stvari stoje, odluku o tome ko će ih voditi u budućnosti donijet će građani RS-a na narednim izborima.

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.