9.6.2017. 20:30
0
Sud BiH: Naredne sedmice presuda za zločine u Livnu
Sud Bosne i Hercegovine će u srijedu, 14. juna izreći prvostepenu presudu Zdenku Andabaku, Muameru Jašareviću i Seadu Velagiću kojima se sudi za zatvaranje, mučenje i ubistvo srpskih civila u Livnu.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Dan poslije planiran je početak suđenja Mensuru Đakiću i Begzadu Kajtaziju, optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. na području Brčkog.

Đakić je optužen u svojstvu komandanta bataljona, a Kajtazi u svojstvu vojnika 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina.

U petak, 16. juna Odbrane Kreše Rajiča i Ivice Čuture će iznijeti završne riječi. Oni su zajedno s Nikolom Zovko i Petrom Krndeljom optuženi za zločine počinjene na području Čapljine u julu 1993. godine.

Prema optužnici, Zovko je bio komandir Policijske stanice u Čapljini, Krndelj pomoćnik komandira, Rajič komandir voda Vojne policije i Čutura operativni radnik u stanici u Čapljini.

Isti dan je pred Apelacionim vijećem Suda BiH planirano iznošenje žalbi na presudu Stevi, Milosavu, Marijanu i Slavku Jovanoviću, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS).

Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su osuđeni na po 11 godina zatvora za zločine počinjene u Čajniču 1992. godine, dok je Stevo Jovanović oslobođen optužbe.

U petak je također zakazano iznošenje žalbi na oslobađajuću presudu Mitru i Radetu Vlasenka, te Dragi Končaru. Njih je Sud BiH u decembru prošle godine oslobodio optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora 1992. godine.

Naredne sedmice nastavljaju se i suđenja za zločine u Vogošći, Mostaru, Srebrenici, Prijedoru, Doboju, Sarajevu, Goraždu, Konjević-Polju, Bileći, Bosanskoj Krupi, Zavidovićima, Brčkom, Ljubuškom, Kladnju te Čapljini, javio je BIRN BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.