19.6.2017. 13:43
0
Tužne slike iz Sarajeva: Borci i dalje ispred zgrade Vlade koja je prazna kao njihovi stomaci!
Demobilisani borci, od kojih je dio došao pješke iz Tuzlanskog kantona u Sarajevo, ne odustaju od svojih zahtjeva. Još su ispred zgrade Vlade FBiH, a kamera fotoreportera Patrije zavirila je i u šatore gdje je zabilježio tužne slike. Najhrabriji sinovi ove zemlje spavaju na kartonima, bez imalo uslva koje bi jedan čovjek trebao imati.

S druge strane muk. Zgrada Vlade FBiH je prazna, baš kao i stomaci demobilisanih boraca i njihovih porodica. Danas je za vladajuće neradni dan!

Opet ponavljaju da će ovdje ostati, na užarenom sarajevskom asfaltu, sve dok Vlada ne ispuni njihove zahtjeve. Na pregovore ne pristaju jer vjeruju samo pisanoj odluci, piše “Patria”.

Ni obraćanje resornog ministra Salke Bukvarevića nije dovelo do rješenja. Ministar Bukvarević je podržao zahtjev boraca da se ide ka jednoj boračkoj organizaciji i informirao ih da je u svih deset kantona završena javna rasprava o Nacrtu zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja te da će biti pristupljeno izradi Prijedloga zakona koji će razmatrati Vlada FBiH i uputiti u parlamentarnu proceduru.

Naglasio je da će time značajno biti smanjen broj postojećih udruženja i dobiti na reprezentativnosti.

No, boci su i dalje tu. Oni traže zakonsko regulisanje svog statusa i mjesečnu naknadu u iznosu minimalne penzije u FBiH, a to je 326 KM.

Svi su proveli rat boreći se za ovu zemlju, a danas se bore da prežive. Poručili su kako se dugo bore za svoja prava i da će se, ako treba, preseliti ispred ove institucije kako bi se zahtjevi ispunili.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.