21.6.2017. 12:05
0
Jambon: Belgija je izbjegla ozbiljan napad
Belgija je izbjegla ozbiljan napad, kazao je belgijski ministar unutrašnjih poslova u srijedu, nakon što je osumnjičeni bombaš samoubica koji je planirao u utorak detonirati bombu uzrokovao samo manju štetu na briselskoj centralnoj željezničkoj stanici

Nekoliko medijskih kuća su se pozvale na neimenovane izvore koji su naveli da je naprava koja nije uspjela u potpunosti da eksplodira bila puna eksera, te da je slična bombama koje su korištene u napadima na aerodrom i metro u Briselu u martu 2016. godine.

- Jučer je neko s eksplozivom ušao u centralnu stanicu. On je planirao detonirati veliku bombu. Na kraju se dogodila samo jedna mala eksplozija, na koju su vojnici odmah reagirali. Nešto mnogo gore je izbjegnuto - rekao je ministar Jan Jambon za VTM.

Osumnjičeni napadač, kojeg su ubili vojnici na patroli, navodno je 37-godišnji muškarac iz Molenbeeka. Na području Molenbeeka živi velika imigrantska populacija, te su tu živjeli i neki od umiješanih u napade tzv. Islamske države u Parizu i Briselu 2015. i 2016. godine.

Policija u okviru istrage pretražuje domove u Molenbeeku.

Tužitelji su potvrdili da incident smatraju terorističkim napadom, iako su odbili komentirati navode očevidaca koji tvrde da je napadač uzvikivao "islamističke" slogane prije nego što je aktivirao bombu.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.