28.6.2017. 15:45
0
Žene su i dalje premalo zastupljene u institucijama vlasti u BiH
Žene su i dalje podzastupljene u institucijama vlasti u BiH, rečeno je u srijedu u Vitezu, na sastanku Međužupanijskog foruma protiv diskriminacije, koji je bio posvećen ulozi žena u političkom i društvenom životu.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Alma Kratina kazala je novinarima kako problem nedovoljne zastupljenosti žena na mjestima odlučivanja ne smije biti "žensko pitanje", kako se vrlo često pokušava predstaviti.

- To je jedno šire pitanje koje se gura u sferu nekih ženskih pitanja, a ukoliko bi se pravilno rješavalo, može dovesti do prosperiteta društva. Potrebna je promjena svijesti, pogotovo u političkim strankama koje su najodgovornije za promidžbu žena unutar vlastitih redova i važnih organa stranke koji donose odluke - kazala je Kratina.

Šef Terenskog ureda Misije OESS-a u BiH u Travniku Cristiano Barale kazao je kako je cilj današnjeg sastanka bio uspostavljanje poveznica između političarki i organizacija civilnog društva, koje čine Međužupanijski forum za borbu protiv diskriminacije, kako bi se ojačao demokratski sustav.

- Ideja je da zastupnice počnu s rješavanjem problema u vezi s diskriminacijom, kroz povjerenstva za ravnopravnost spolova - istaknuo je on.

Barale je dodao da je na ranijim sastancima Foruma razgovarano i o svim ostalim oblicima diskriminacije, poput one prema osobama s invaliditetom.

- Zakon o zabrani diskriminacije u BiH uvijek je predstavljao pravnu referencu kroz koju se promatraju pitanja diskriminacije. Međutim, nužno je da postoji jak angažman sektora civilnog društva, a i političari trebaju biti spremni da prošire svoju percepciju s ovim pitanjima. Nadamo se da će kroz ovakve sastanke do toga i doći - naglasio je Barale.

Međužupanijski forum protiv diskriminacije okuplja organizacije civilnog društva s prostora Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije, a na današnjem sastanku sudjelovale su i parlamentarke iz tih županija.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.