2.7.2017. 10:06
0
Obilježavanje 25. godišnjice stradanja civila u Kalinoviku
Članovi porodica ubijenih i nestalih osoba s područja opštine Kalinovik, kao i preživjeli logoraši, obilježit će danas 25. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva na kalinovačkom području.
Učesnici obilježavanja tužne godišnjice posjetit će mjesta nekadašnjih logora, tortura i ubijanja, položiti svijeće i proučiti Fatihu za nastradale žrtve, saopćeno je iz Udruženja "Istina". 

Prisustvo su najavili predstavnici svih nivoa vlasti Federacije BiH i drugih nivoa te nevladinih organizacija i vjerske zajednice.

Polaganje cvijeća počet će na prijevoju Rogoj, zatim ispred Osnove škole Kalinovik koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. Tu je ubijeno 14 osoba, a 30 žena silovano, ponižavano i mučeno.

Bit će također odata počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru Barutni magacin iz kojeg je u smrt otišlo 87 muškaraca, kao i kod Štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je 25 muškaraca strijeljano, a zatim spaljeno, kao i na tunelima Miljevina, gdje je ubijeno 37 osoba i bačeno niz liticu rijeke Bistrice, zatrpano zemljom i kamenjem.

Prošle godine je otkriveno prvo spomen-obilježje na Tuzlakovoj Štali, što je prvi korak ka konačnom otkrivanju istine te trajnom obilježavanju svih mjesta stradanja na kojima su počinjeni zločini nad bošnjačkim civilnim stanovništvom ovih područja.

Preživjele žrtve i članovi porodica dočekuju obilježavanje 25. godišnjice s velikim ogorčenjem zbog nemogućnosti sudskih i tužilačkih organa Bosne i Hercegovine da u redovnim procesima pred Sudom BiH obezbijede informacije o grobnicama koje sakrivaju tijela 43 osobe te zbog veoma neodgovornog ponašanja Tužilaštva u procesuiranju i hapšenju izvršilaca ratnog zločina u Kalinoviku, navedeno je u saopćenju.

Sud BiH je pravosnažnim presudama, za zločine počinjene u Kalinoviku izrekao 57 godina, a Sud u Hagu za zločine u Kalinoviku i Foči je Dragoslavu Kunarcu zvanom Žaga izrekao 28 godina zatvora.

Zločinci nisu poštedjeli ni tijela ubijenih, pa ih je većina spaljeno, pronađene su polomljene i drobljene kosti ubijenih. Porodice i dalje tragaju najmanje za 43 tijela.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.