14.7.2017. 11:56
1
Crnadak: EU neće biti kompletna dok mi ne budemo s njima
Iako u Trstu nije potpisala Sporazum o transportnoj zajednici važan za infrastrukturno povezivanje Balkana, sve su prilike da će i Bosna i Hercegovina biti u tom projektu. Na to ukazuju novi zaključci Vlade Republike Srpske – da se u definiranju stavova rotiraju tri ministra zadužena za transport u BiH, dva entitetska i jedan s državne razine, kazao je za RTS ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, jedan od sudionika summita u Trstu.

Crnadak je, u intervjuu za RTS, rekao kako iz Trsta nosi dobre utiske jer su, kako drži, poslane do sada najjače europske poruke prema Balkanu, i najjasnije je do sada da Europska unija "neće biti kompletna dok mi ne budemo tamo zajedno s njima".

– S druge strane, imam jedan dio i negativnih utisaka koji se prije svega odnose na Bosnu i Hercegovinu i ono što se događalo s transportnom zajednicom, ali mimo toga jako su pozitivni utisci jer su dobre i opće poruke koje su otišle i vrlo korisne odluke o novim projektima za regiju- kazao je ministar.

Upitan je li plan Berlin plus, koji je praktično promoviran u Trstu, kompenzacija za ulazak u EU, Crnadak je kazao kako se tu ne radi o supstituciji za članstvo u EU, kao ni o nekakvoj vrsti utješne nagrade.

-  Naprotiv, ovo je samo još jedan dodatni poticaj i jedan dodatni alat za europske integracije cijele regije i mislim da je dobro što je Berlin shvatio da europski proces ide u dobrom smjeru, ali da efekti nisu dovoljno jaki i da ih treba osnažiti, i u tom kontekstu ja vidim Berlin plus. BiH će u tom procesu maksimalno sudjelovati – kazao je ministar.

Kada je u pitanju otvaranje nove zgrade veleposlanstva BiH u Srbiji, ustvrdio je kako će on i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u utorak zajedno otvoriti veleposlanstvo, čime će se poslati snažna poruka o još jačim vezama u budućnosti BiH i Srbije.

Ocijenio je kako je to  još jedna potvrda da BiH želi stabilne, čvrste i jake veze sa Srbijom.

(Fena/Alen Avdić) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.