17.7.2017. 11:12
0
Pripreme za obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajandžić je na sastanku s ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemom Fišom razgovarao o organizacionim pripremama za obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Načelnik Ajnadžić kazao je da će Općina Centar finansijski podržati štampanje Monografije Prvog korpusa Armije RBiH, čija promocija je planirana u okviru Dana Prvog korpusa.

- Općina Centar će u pripremama za obilježavanje ovog datuma završiti izgradnju spomen-obilježja na Ciglanama posvećen šehidima i poginulim borcima. Planiramo uraditi rekonstrukciju trga ispred zgrade Općine Centar, koji smo preimenovali u Trg Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tom prilikom ćemo uraditi i njegovu iluminaciju, obnovu kompletne okoline ovog trga, te izgraditi fontanu, kako bismo početkom septembra imali svečano otvorenje ovog trga - kazao je Ajnadžić.

Također, do septembra je planirano da se završi procedura preimenovanja jedne od najdužih ulica u Centru u ulicu Armije RBiH, a povodom godišnjice Korpusa planirano je njeno svečano otvaranje.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je 1. septembra ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, a na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića i po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

Za prvog komandanta postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Kako je istakao Ajnadžić, na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine, od čega su 472 pripadnika odlikovana najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, 19 priznanjem Srebreni štit, dok je 29 pripadnika ovog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH.

Prvi korpus Armije RBiH je od 2010. godine nosilac kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, saopćeno je iz Pres službe Općine Centar.

(FENA/Merima Druškić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.