19.7.2017. 20:18
0
Žene u bh. politici: Najmoćnije dok moćniji od njih ne odluče drugačije
Da li žene preuzimaju sebi pripadajući dio u političkom životu BiH? Stvari idu sporo i na kašičicu. Žena je i dalje vrlo malo u politici. I ono što ih ima uglavnom su vezane za moćne muške lidere koji ih favoriziraju i guraju na funkcije. To može biti problem jer u strankama nema sistema koji bi omogućio nezavisno napredovanje prema stručnosti i sposobnosti, bez obzira na polnu pripadnost.
Iako je već dugo prisutna u SDA, supruga Bakira Izetbegovića Sebija, tek je u njegovom drugom mandatu počela s preuzimanjem vlasti među kadrovima u ovoj stranci. Ona nije samo preuzela vlast u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nego je postepeno ovladala Ljekarskom komorom, zatim Medicinskim fakultetom, a istovremeno joj na noge dolaze SDA-ovi federalni parlamentarci kojima diktira želje oko izmjene Zakona o zdravstvu. 

Nesumnjiv je utjecaj Sebije na njenog muža Bakira Izetbegovića, inače prvog u Bošnjaka. Govori se i o nekim kadrovskim rješenjima koje je od svog muža praktično iznudila dr. Sebija Izetbegović. U skoro svakom intervjuu Izetbegović iskazuje podršku svojoj supruzi, govoreći odabranim riječima o njenim ambicijama i "upornosti da svoje ideje provede do kraja".

Problem je što će sa povlačenjem Bakira Izetbegovića sa vrha SDA, nestati i moći koju ima njegova supruga. Za sada je Sebija Izetbegović daleko najutjecajnija među ženama u SDA, pa je u mogućnosti da organizuje skupove SDA-ovog afežea. U SDA, inače sirotinjskoj po broju žena, ključnu ulogu igraju Nermina Kapetanović i Senija Bubić, koja je do jučer bila na desetak funkcija. Sve ostale pripadnice SDA su u dubokoj anonimnosti i pozadini.  Tek u Predsjedništvu SDA, iako im se rijetko čuje glas, jave se Alma Čolo i Aida Obuća.     

Po svim činjenicama Hrvatice u HDZ-u su nezadovoljne stalnim protežiranjem Borjane Krišto. Ona već 19 godina vlada i pomiče se sa funkcije na funkciju. Počela je od ministrice pravosuđa u Kantonu 10 (Livno), došla na mjesto ministrice pravosuđa Federacije, da bi danas dogurala do zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH. 

Na nedavnom skupu Hrvatskog narodnog sabora, gotovo sve žene iz političkog života su se okupile na jedno mjesto i ostavile usamljenu Borjanu Krišto. Bilo je to neobično javno iskazivanje nezadovoljstva prema djelovanju najmoćnije žene HDZ-a, zamjenice Dragana Čovića.

Naravno da je odlučujući blagonaklon odnos Dragana Čovića prema svojoj političkoj favoritkinji. Evidentno je da ona ima golem utjecaj na Dragana Čovića. Pitanje je dana kada će nezadovoljstvo ženskog dijela HDZ-a buknuti javno.

Ali, nisu ni druge HDZ-ove amazonke za odbaciti. Jedna od osoba koja igra svoju moćnu i sve važniju ulogu u HDZ-u je Lidija Bradara. Na općim izborima 2010., Bradara nije izabrana u Parlament BiH. Kao direktorica akademije HDZ-a BiH i zastupnica u Parlamentu FBiH, Bradara se otvoreno pobunila u stranci protiv svog šefa Dragana Čovića zbog loše kadrovske politike na račun HDZ-ovih kadrova iz Bosne. Lidija Bradara je, tvrde svjedoci, tada uputila vrlo oštro pismo predsjedniku stranke Draganu Čoviću, u kojem je izrazila nezadovoljstvo što je u državnoj vlasti i agencijama zastupljeno vrlo malo članova HDZ-a iz Bosne. Nakon tih istupa kažu da je Čović popustio pred zahtjevima Lidije Bradara.

Danas je ona predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije.  

Krišto, Bradara i Jelka Milićević, ministrica finansija, tri su Čovićeve ključne saradnice, koje su svojim golemim političkim ambicijama u pozadinu bacile muški dio HDZ-a. U isto vrijeme iz pozadine, mimo HDZ-a, nameće se Diana Zelenika. Njene ambicije su ogromne, pa nema sumnje da će sve pokušati da se održi u političkom vrhu HNS-a, gdje se preko noći ugurala.     

Unutar srpskog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH, jedna od najvažnijih SNSD-ovih aktera je Dušanka Majkić. Iako se počesto negira njena politička moć, ona ima svoj utjecaj na rad i odluke Državnog parlamenta. Aleksandra Pandurević iz SDS-a je svakako jedan od najsnažnijih glasova u ovom sazivu Parlamentarne skupštine. I ne samo među ženama, jer su njeni istupi gotovo redovno sadržajni, prodorni i otvoreni. 

Milorad Dodik uz Dušanku Majkić i Milicu Marković povjerenje poklanja i Željki Cvijanović, premijerki RS, koja je jedan od najmoćnijih i najutjecajnijih žena u RS-u.

Nedavno je jedan švedski diplomata preporučio Bosancima što više žena u politici ako misle naprijed. Evidentno je da u demokratskoj Skandinaviji imaju povoljno iskustvo sa ženama u politici. U Bosni i Hercegovini politika je još uvijek muški posao. Posebno kad se vidi odakle i kako te žene dolaze na visoke funkcije.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.